Kolumne

Hrvatski VR sastanak o stvarnom poslovanju – i to smo napravili u Meta Workroomsu

Jučer sam s klijentom iz Hrvatske imao zanimljiv sastanak u VR okruženju putem headseta iz showrooma. Relacija stvarnih lokacija je bila Zagreb-Zabok, a virtualna lokacija bila je plaža.


Ovaj sastanak koji je postao tema newslettera ostati će upamćen po tome da se dogodio između Učilište Piramida znanja i tvrtke Prilika Group (XRPG), odnosno ravnatelj Učilišta Adam Deak i ja. Nismo ovaj sastanak dugo planirali, već smo u redovitim poslovnim aktivnostima i WhatsApp razgovorom u subotu zaključili da bi trebali organizirati sastanak da prođemo sve teme, pa je on sam predložio da bi mogli i u VR-u. Rukavica je bačena, rukavica je uzeta! Sastanak se održao u nedjelju popodne i trajao je preko sat vremena. Bili smo virtualno negdje na plaži u otvorenom uredu, na idućoj slici je naš pogled na okruženje. Tehološki uspješno, tematski uspješno.

 Virtualna plaža na kojoj se održao sastanak, Foto: XRPG, Meta Workrooms
Virtualna plaža na kojoj se održao sastanak, Foto: XRPG, Meta Workrooms

Što smo trebali za naš prvi VR sastanak u Hrvatskoj?

 1. Meta Workrooms – aplikacija u vlasništvu Mete, koja služi povezivanju i poslovnim sastancima za sve ljude koji imaju Meta uređaje
 2. XR uređaji – koristili smo uređaje Meta Quest 3 (Adam) i Meta Quest Pro (osobno)
 3. Internetska veza – jaka internetska veza u ovom slučaju je neophodna, zbog prometa koji putuje s obe strane, a uključuje uredan zvuk, video avatare, dijeljenje screena ekrana računala, i puno toga drugog
 4. Računalo – sve gore navedeno, u ovom slučaju spaja se preko naših računala. Dakle sučelje koje smo koristili je na idućem linku https://forwork.meta.com/horizon-workrooms/ a potrebno je kako bi se organizirao ured.
Pozicija virtualnog stola, Foto: XRPG, Meta Workrooms
Pozicija virtualnog stola, Foto: XRPG, Meta Workrooms

Sitna primjećivanja i dojmovi hrvatskog VR sastanka;

 1. Adam je odlično primjetio kako se zvuk uredno prebacuje s jednog uha na drugo, ovisno o pozicijama naših avatara. Kad smo (avatarima) bili jedan preko puta drugog, tada je zvuk na uši bio ujednačen, a kada smo bili jedan uz drugog tada je zvuk išao samo na jedno uho, ono bliže drugom avataru. Nijanse
 2. Meta Quest Pro (moj uređaj) ponekad ima problem s bugovima u Meta Workroomsu, pa sam jednom ispao iz razgovora. Problem se rješava restartom razgovora i ponovnim ulaskom u isti, Adam je unutra čekao dok se nisam ponovno spojio (30 sekundi)
 3. osjećaj sastanka je potpuno stvaran, nakon prvotnog iznenađenja i mahanja rukama i smijanja, pričali smo o normalnim poslovnim temama i redovitim stvarima koje inače prolazimo u stvarnosti
 4. Adam je također primijetio da je jedino što možda nedostaje – konobar koji nam nosi kavu sa strane. Za taj “hrvatski osjećaj” ispijanja kave ipak morate napraviti sastanak u kafiću bez headseta – iako, teoretski, možete napraviti i sastanak u kafiću sa MS headsetom, a konobar vam nosi kavu i vidite ga!
 5. odlično sharenje ekrana, u nekom trenutku smo komentirali web stranicu Učilišta Piramida znanja, i podijelio sam svoj screen računala s otvorenim webom. U tom trenuku Adam je mogao vidjeti sve što radim na browseru i svom računali, ali na ploči. Evo i screenshota:
 Dijeljena web stranica na virtualnom projektoru, Foto: XRPG, Meta Workrooms
Dijeljena web stranica na virtualnom projektoru, Foto: XRPG, Meta Workrooms
 • Na kraju sastanka smo još testirali okruženje, i u nekom trenutku smo virtualno “sjeli” jedan uz drugog. Ja sam dignuo ruku (u Zagrebu) na način “high 5” prema Adamu (u Zaboku), on je isto tako prema meni, virtualne ruke su se približile i dogodio se virtualni “high 5” i zvuk pljeska. Nastupio je smijeh, i stvarno smo u VR-u imali taj osjećaj da smo si dali 5. Jedan od onih zabavnih trenutaka virtualne stvarnosti.

Zaključno, meni i Adamu ovo je prvi ovakav sastanak, ali planiramo nastaviti s njima. Zašto? Ovakav tip sastanaka donosi mnogo benefita.

Jer se posao u stvarnosti raspravio i dogovorio, a mi:

NISMO;

 1. napravili trošak goriva na dolazak u Zagreb ili Zabok – ušteda novca
 2. izgubili vrijeme na traženje parkinga u Zagrebu – ušteda vremena
 3. izgubili dodatno vrijeme jer se predomislimo nakon sastanka pa odemo još i na ručak – ušteda vremena
 4. ovisnici o kavi i možemo bez konobara – borba protiv ovisnosti o kavi 🙂
 5. etc.

JESMO;

 1. napravili potpuno normalan sastanak o temama kao i inače, donijeli zaključke
 2. vrlo praktično jedan drugome shareali ekran svog računala na virtualnu ploču
 3. sjedili na virtualnoj plaži i imali dojam opuštenog sastanka
 4. zabavili i razbili monotoniju klasičnog sastanka
 5. napravili nešto totalno neobično, živjeli trenutak poslovne budućnosti
 6. etc.

To je to! Hvala Adam Jakov Deak na virtualnom društvu i temi ovog newslettera, vjerujem da će nekom u Hrvatskoj naše iskustvo pomoći. Nove termini demonstracija u XRPG showroomu biti će dostupne iza 1.1.2024. godine. Na posebne zahtjeve možemo demonstrirati i ovakve B2B aktivnosti.

Vidimo se!

 

Foto: XRPG, Meta Workrooms

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close