Događanja

Hrvatski filmaši ostvarili značajan uspjeh na BFDKF-u

U Beogradu je u nedjelju dodjelom nagrada završen 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), na kojem su hrvatski autori osvojili nekoliko značajnih priznanja, a među ostalima se izdvojio film ‘Goli’ Tihe K. Gudac


U regionalnoj selekciji žiri je nagradio za najbolji dugometražni dokumentarni film ‘Potrošeni’ Boruta Šeparovića, a srednjemetražni dokumentarac ‘Pravi čovek za kapitalizam’ Dušana Moraveca.

U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za dokumentarni film ‘Eoha’ Vladimira Perovića, igrani ‘Šetač’ Filipa Mojzeša, animirani ‘Levitacija’ Marka Meštrovića, studentski ‘Neki od nas’ Anje Kavić, te u kategoriji eksperimentalnog filma ‘Amnezijak na plaži’ Dalibora Barića.

Nagradu za režiju dobila je Tiha K. Gudac za film ‘Goli’, kojim je i otvoren ovogodišnji BFDKF, za scenarij ‘Ljubavna Odiseja’ Tatjana Božić i Aleksander Goekjian, montažu – film Silvane Menđušić ‘Naslovnica’‘Rakijaški dnevnik’ Damira Čučića, fotografiju – ‘Rakijaški dnevnik’ i ‘Autofokus’ Boris Poljak, a za produkciju – ‘Goli‘, ‘Prolaz za Stelu’ i ‘Ljubavna odiseja’ Nenad Puhovski.

Film ‘Goli’ Tihe K. Gudac je, po broju glasova gledatelja, dobio i nagradu publike na BFDKF, pa se po ukupno osvojenim priznanjima izdvaja u regionalnoj selekciji.

Posebno priznanje za produkciju dobili su Vera Robić Škarica, te Hrvatski filmski savez, nagradu za dizajn zvuka – ‘Amnezijak na plaži’ Tomislav Babić, a za muziku – ‘Rakijaški dnevnik’ Goran Štrbac.

U međunarodnoj selekciji debitantskih dugometražnih dokumentaraca kao najbolje nagrađeno je ostvarenje ’15 ćoškova sveta’ Zuzane Solakievič, a specijalno priznanje pripalo je filmu ‘Vrijeme za dremku’ Karoline Plat.

U domaćoj selekciji za najbolji dugometražni dokumentarac žiri je nagradio ‘Logbook Serbistan’ Želimira Žilnika, a u kategoriji srednjemetražnog dokumentarnog filma ‘U mraku’ Gorana Stankovića.

U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za najbolji dokumentarac ‘Koreni zla’ Želimira Gvardiola, igrani film ‘Crtani’ Dušana Babića, animirani ‘Joy & Joy’ Giusepea Belavie, studentski – ‘If i had it my way i would never live’ Marka Grbe Singa, te eksperimentalni ‘Veče uz radio’ Miloša Tomića.

Specijalno priznanje žirija pripalo je Puriši Đorđeviću za film ‘Čedo, oženi me!’.


 

Tekst: tportal

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close