Vijesti

Hrvatska volontira – Prijavi se i ti!

Projekt za mobiliziranje volontera pod nazivom Hrvatska volontira, održat će se od 18. do 23. svibnja, a uključit će organizacije civilnog društva, institucije i tvrtke koje će kroz različite akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje, priopćeno je iz Volonterskog centra Zagreb(VCZ)


Prošlogodišnja kampanja u tjedan dana održavanja okupila je 6222 volontera koji su kroz 317 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili oko 45.650 sati dobrovoljnog rada. Osim akcija uređenja škola, čišćenja i uređenja prostora namijenjenih djeci i mladima, volontiranja u pučkim kuhinjama i domovima za nezbrinutu djecu, radionica informatičke pismenosti, tečajeva stranih jezika, 2014. tisuće volontera odazvalo se prikupljanju pomoći za poplavljena područja.Volontiranje donosi dobro svakom pojedincu, zajednici, a time i društvu u cjelini, volonteri su pomagači, ali i nositelji pozitivnih promjena, te graditelji zajednica u kojima se osnažuju pojedinci. Kroz volontiranje se razvija niz profesionalnih kompetencija koje osiguravaju lakše snalaženje u poslovima, korisne su za aktivno sudjelovanje u društvu, i omogućuju veću zapošljivost te osobni razvoj.’Volontiranje je ljudska aktivnost kroz koju istovremeno dajemo, ali i puno činimo za sebe, razvijamo vlastitu snagu i sposobnosti, povezujemo se s drugim ljudima i postajemo otvoreniji’, poruka je volonterskih zajednica.Organizatori volontiranja pozvani su da podrže projekt, a za informacije oko prijave volonterskih aktivnosti da kontaktiraju regionalne volonterske centre Zagreb, Osijek, Rijeka i Split. Vođeni vrijednostima kao što su uzajamnost, povjerenje, pripadnost i osnaživanje, volontiranjem doprinosimo općem dobru, geslo je VCZ-a.

Projektom se nastoje osnažiti organizacije mladih za provedbu kvalitetnih volonterskih programa i rada s mladima, podići razinu javne svijesti o važnosti volontiranja, njegovim dobrobitima za pojedince i zajednice, te doprinijeti priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem.

Organizaciju i provedbu projekta podržava Europska unija, te vladin Ured za udruge i Ministarstvo socijalne politike i mladih, a provodi ga Mreža mladih Hrvatske s VCZ-om i Sveučilištem u Rijeci.

Tekst: tportal.hr
Foto: abc.ba
 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close