Energetika

Hrvatska pri vrhu EU po cijeni struje za mala poduzeća

Hrvatska je u prvoj polovini 2023. godine bila pri vrhu EU-a po cijeni struje za mala poduzeća, uz bok Mađarskoj, pokazao je dokument Europske komisije.


Kompanije u EU plaćale u prvoj polovini prošle godine struju u prosjeku 21 euro za 100 kilovatsati, manje nego u Britaniji gdje je stajala u prosjeku 28 eura, navodi Komisija u izvješću o konkurentnosti za 2024.

Sjedinjene Države bile su pak znatno jeftinije s prosječnom cijenom struje za gospodarstvo u prvoj polovini prošle godine od samo sedam eura za 100 kilovatsati, utvrdila je Komisija.

U Japanu struja je u prvoj polovini 2022. stajala 28 eura za 100 kilovatsati.

Jeftina Finska i Portugal

Mala i srednja poduzeća plaćala su u prvoj polovini prošle godine najvišu cijenu struje u Rumunjskoj i Mađarskoj, koja ih je stajala 33 eura odnosno 30 eura za 100 kilovatsati.

Slijedi Hrvatska sa cijenom struje za mala i srednja poduzeća od 29 eura za 100 kilovatsati. U skupini su i Irska i Cipar gdje je stajala 28 eura.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, mala poduzeća plaćala su struju 22 eura za 100 kilovatsati, a u Francuskoj 25 eura. Najjeftinija je u skupini velikih bila u Španjolskoj gdje je stajala 12 eura.

Najnižu cijenu struje plaćala su mala poduzeća u Finskoj i Portugalu, samo 10 eura za 100 kilovatsati, a blizu je i Švedska gdje je stajala 11 eura.

Hrvatska uz Austriju i Luksemburg

Energetski intenzivni privredni sektori plaćali su pak u prvoj polovini prošle godine najvišu cijenu struje u Mađarskoj i na Cipru, od 27 eura za 100 kilovatsati. Slijede Rumunjska, Nizozemska i Slovačka gdje je stajala 25 eura i Italija sa cijenom od 24 eura za 100 kilovatsati.

Blizu je i Hrvatska gdje su veliki industrijski potrošači za 100 kilovatsat plaćali 23 eura, kao i u Austriji i Luksemburgu.

U skupini vodećih gospodarstava najnižu cijenu struje plaćale su energetski intenzivne kompanije u Španjolskoj, samo 11 eura. U Njemačkoj, Francuskoj i Italiji bila je otprilike dvostruko skuplja.

Najjeftiniju struju plaćali su pak veliki industrijski potrošači u Portugalu i Finskoj, samo devet eura za 100 kilovatsati.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close