Energetika

Hrvatska među zemljama koje imaju najniže cijene benzina u Europi

Danci su se početkom 2024. smjestili na vrh neslavne liste po visini cijene benzina. Tamošnji vozači za litru ove vrste goriva izdvajaju 1,981 eura, ujedno najviše u Europi. Najpovoljnije s druge strane “toče” Rusi koji litru iste vrste goriva plaćaju tek 57 centi.


Zanimljivo, iako je Hrvatska po cijenama namirnica i inflaciji na neslavnom vrhu, ovoga puta smo se našli pri dnu. S cijenom benzina od 1,380 eura Hrvatska se smjestila na 22. mjesto od 27 europskih zemalja čije su se cijene uspoređivale.

Danskoj s najvišim cijenama za vrat puše susjedna Norveška gdje litra benzina stoji 1,933 eura, zatim Švicarska s cijenom od 1,906, Grčka gdje se plaća 1,837 te Italija s 1,812 eura po litri.

Najjeftiniji benzin uz Ruse imaju Bjelorusi koji ga po litri plaćaju tek 69 centi, zatim Bugari koji za litru izdvajaju 1,311 eura te Ukrajinci koji izdvajaju nekoliko centi, više odnosno 1,317 eura za litru.

Podaci su to za litru 95 oktanskog benzina na dan 21, siječnja ove godine. Treba naglasiti kako su cijene goriva u Hrvatskoj rasle nakon tog datuma te vozači trenutno za litru benzina moraju izdvojiti 1,42 eura.

Od utorka benzin skuplji za tri centa, a dizel za pet

Od utorka će cijene goriva u Hrvatskoj opet rasti, potvrdio je to ministar gospodarstva Damir Habijan za RTL. Benzin će biti skuplji za još tri centa te će litra iznositi 1,45 eura, dok će cijena dizela “skočiti” za pet centi pa će iduća dva tjedna koštati 1,48 eura po litri.

Kada na snagu stupe nove cijene, na listi ćemo preskočiti Poljsku i Latviju te se smjestiti na 20. mjesto.

Što se tiče zemalja u susjedstvu, skuplje gorivo plaćaju u Srbiji gdje za litru benzina izdvajaju 1,519 era kao i u Mađarskoj gdje ono stoji 1,515 eura.

Više cijene od Hrvatske imaju i druge velike europske ekonomije poput Njemačke (1,741 eur/l), Italija (1,812 eur/l), Austrija (1,561 eur/l), Španjolska (1,549 eur/l).


  [fbcomments]

Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close