KolumneVijesti

ARHEOLOŠKI VREMEPLOV: Je li Hrvatska nastala na području Like, Gacke i Krbave?

Nakon razdoblja rimske vladavine u Lici, uslijedio je burni srednji vijek. Na samom početku srednjeg vijeka, nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva, velika seobe naroda potpuno je izmijenila sliku ovih krajeva. Područjem Like zavladali su prvo Ostrogoti, zatim Avari i Slaveni, a nakon njih stižu – Hrvati.


Mnogo je različitih teorija o dolasku Hrvata. Znanstvenici raspravljaju u kojem stoljeću su Hrvati došli, odakle su došli, tko su bili Slaveni… No, jedno je sigurno – Lika je imala važnu ulogu na početku stvaranja hrvatske države.

Do današnjeg dana očuvala se slavna legenda o dolasku Hrvata. Priča ide ovako: U 7. stoljeću bizantski car Heraklije pozvao je Hrvate iz Bijele Hrvatske kako bi sudjelovali u ratu protiv Avara. Hrvatska plemena doselila su se pod vodstvom petorice braće (Klukasa, Lobela, Kosjenca, Muhla i Hrvata) te dvije sestre (Tuge i Buge). Hrvati su pokorili Avare i nakon toga naselili provinciju Dalmaciju.

Ova legenda stara je 1000 godina. Zapisao ju je u 10.st bizantski car Konstantin Porfirogenet u svome djelu „O upravljanju carstvom“. “O upravljanju carstvom” je priručnik za vladanje koji je car napisao svome sinu Romanu, politička, povijesna i diplomatska enciklopedija tog vremena u kojoj se spominje i narod Hrvata.

Ne znamo kako je priča o dolasku Hrvata došla do cara, no čini se da je ova legenda potekla iz – Like! Imena braće i sestara iz legende očuvala su se u imenima nekih ličkih naselja i rodova. Ime brata Klukasa pronalazimo u nazivu sela Kukljić, Lobela u Lovincu, Kosjenca u Kosinju, a Muhla u selu Muhljiću kod Perušića. Ime sestre Tuge očuvano je imenu plemena Tugomirovića iz Karlobaga, a Buge u plemenu Bužana oko Perušića.

Osim legende o dolasku Hrvata, Konstantin Porfirogenet zapisao je da u Lici postoje 3 župe – Lika, Gacka i Krbava kojima vlada hrvatski ban. Neki povjesničari vjeruju da je jezgra prve hrvatske države nastala upravo na području Like, Gacke i Krbave! Pristigli Hrvati pomiješali su se s mnogobrojnim zatečenim stanovništvom – starosjediocima iz rimskog doba, Gotima, Avarima… Na području Like, Gacke i Krbave organizirali su državu, a kasnije su proširili svoje ime i vladavinu na područje Primorja, Slavonije i Bosne.

Sedmo i osmo stoljeće su najslabije poznata stoljeća hrvatske povijesti. Možda ne trebamo doslovno shvaćati priču cara Konstantina. Jesu li lička naselja dobila imena prema stvarnim vođama plemena? Ili su braća i sestre izmišljene osobe prema stvarnim ličkim naseljima? Unatoč svemu, možemo biti sigurni da su imena ovih ličkih naselja jako stara i da nam govore djelić priče o nastanku hrvatske države…


 

Izvori: J. Modestin, 1928, Imena petorice braće i dviju sestara na početku hrvatske povijesti, Nastavni vjesnik 36; I. Mužić, 2007, Hrvatska povijest devetog stoljeća, Naklada Bošković, Split.

Foto: Wikimedia Commons

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close