Vijesti

Hrvatska dobila 17 naloga, traži se i da policajci osobno odgovaraju ako ne spriječe nasilje nad ženama

NOVE PREPORUKE

Analiza prakse u Hrvatskoj pokazuje da su službenici, među kojima i policajci, skloni podcijeniti jasne znakove nasilja nad ženama.


Odbor stranaka potpisnica Istanbulske konvencije usvojio je ovaj tjedan Preporuke za Hrvatsku o implementaciji Konvencije Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama, u kojima Vladi RH daje 17 konkretnih preporuka o čijoj provedbi treba izvijestiti Odbor najkasnije do 5. prosinca 2026.

U naredne tri godine Vlada tako, između ostalog, treba donijeti cijeli niz rodno osjetljivih politika i strategija fokusiranih na nasilje nad ženama, organizirati i provesti obavezne edukacije policije, sudstva i državnih odvjetništva, osnovati posebno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Istanbulske, povećati broj skloništa za žrtve i osigurati im minimalne standarde te osigurati da obiteljski suci u odlučivanju o skrbništvu i kontaktima s djecom nakon razvoda budu nedvosmisleno obaviješteni da tzv. “sindrom otuđenja djeteta” nema znanstvenih uporišta i da osobitu pažnju posvete nasilnosti jednog roditelja.

Odbor stranaka također poziva Hrvatsku da uvede osobnu odgovornost službenika, uključujući i policijske, za nepoštivanje protokola i nepoduzimanje mjera kojima se moglo spriječiti nasilje nad ženama. Konkretno, preporučuje se da Vlada pojača “mjere za prepoznavanje i otklanjanje nedostataka u institucionalnom odgovoru na nasilje nad ženama i osigura da službenici, uključujući policijske službenike, budu pozvani na odgovornost za nepoštivanje obveze revnog sprječavanja, istraživanja i kažnjavanja djela nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom”. Također se traži da Vlada vodi evidenciju o pokrenutim predmetima utvrđivanja odgovornosti i njihovim ishodima.

Na kraju dokumenta pobrojano je 68 konkretnih prijedloga i sugestija, a Odbor stranaka potpisnica, kao centralno tijelo, u novim je Preporukama izdvojilo i saželo njih 17.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: jutarnji.hr | Foto: pixabay.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close