SportScena

Hrvati na Olimpijskim igrama: od 1992. do danas

Hrvatska je prvi put na Olimpijskim igrama nastupila kao neovisna država u Albertvilleu 1992. (zimske OI). Od tada pa do zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014. hrvatski su reprezentativci osvojili ukupno 23 medalje na ljetnim OI (6 zlata, 7 srebra i 10 bronci) te 11 na zimskim OI (4 zlata, 6 srebra i 1 bronca) – ukupno 34.


Ukupan broj medalja koje su osvojili hrvatski reprezentativci prije osamostaljenja države mnogo je teže izračunati zbog složenosti političkog statusa Hrvatske kroz povijest. Pored činjenice da se Hrvatska od kraja 19. st. pa sve do 1991. nalazila u sklopu višenacionalnih država valja imati na umu da su se dijelovi hrvatskog teritorija (Zadar, Rijeka, Istra, dio otoka) nalazili pod talijanskom vlašću te su hrvatski sportaši tamošnjeg porijekla u pravilu nastupali u sklopu talijanske reprezentacije.

Cijeli članak pročitajte na povijest.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close