Vijesti

Hrana koja je na lošem glasu a zapravo bi ju trebali više konzumirati

Svakim novim istraživanjem o hrani pojedine namirnice nađu se na crnoj listi i vijest o tome koliko su loše za naš organizam širi se velikom brzinom. I dok u većini slučajeva čistom logikom možemo razlučiti je li tome zaista tako, neke se tvrdnje zadržavaju već toliko dugo da su prerasle u mit


Nutricionistica Sarah Flower rekla je za Daily Mail kako su se godinama stvarala mišljenja da je hrana s masnoćama poput žutanjka, mlijeka ili maslaca loša za organizam i na kraju smo se okrenuli rafiniranoj i prerađenoj hrani koja je zapravo puno štetnija.

‘Vrijeme je da se vratimo na početak i opet počnemo uživati u jajima, punomasnom mlijeku ili maslacu od kikirikija. Pravilo je vrlo jednostavno, jedite neobrađene namirnice u izvornom obliku’, objasnila je Flower i dodala da vas sama hrana ne deblja, već svi dodaci u njoj kao što je šećer.

Kava

Bilo kakvi ekstremi ne mogu biti dobri za nas pa tako ni previše kave. Pretjerivanje s kavom činit će vas nervoznima, uznemiriti će probavu i možda izazivati neugodne plinove, a na crnoj je listi i loš zadah ili anksioznost. No u umjerenim količinama kava blagonaklono djeluje na zdravlje mozga, pomoć je kod mršavljenja, poboljšava performanse, a u nekim je studijama dokazano da djeluje protiv Alzheimerove bolesti i demencije.

Krumpir

Škrobna hrana najčešće se nalazi na optuženičkoj klupi jer podiže razinu šećera u krvi, ali krumpir je zapravo jako hranjiva namirnica i ne biste ga trebali izbjegavati. Jedan srednje veliki krumpir može vam pružiti do 50 posto dnevne potrebe vitamina C, 30 posto vitamina B6 i 25 posto od potrebne količine kalija. Također sadrži i kalcij, magnezij, fosfor, vitamin B i cink. Mladi krumpir ima znatno niži GI (glikemijski indeks) pa se radije odlučite za njega ako vas brine višak kilograma.

Jaja

Zaboravite na priče o kolesterolu zbog masnoća u žutanjku i jedite jaja za doručak. Izuzetno su hranjiva i dat će vam osjećaj sitosti puno dulje od ostale hrane, posebno raznih kiflica i proizvoda od bijelog brašna koje tako rado jedemo za doručak ili u pauzi na poslu.

Konzervirani grah

Konzervirani grah može biti pohranjen u tekućini koja ima puno natrija pa je važno da dobro pročitate etikete sa sastojcima. No inače je odličan u trenucima kada nemate vremena za kuhanje budući da je odličan izvor vlakana i proteina te važan za dobru probavu i zdravlje crijeva.

Kokice

U ovom je slučaju još jednom važno naglasiti da se ne radi o gotovim kokicama ili inima u vrećicama koje su spremne za mikrovalnu pećnicu. Kupite provjerena zrna kukuruza i napravite ukusnu grickalicu za cijelu obitelj. Za slatku varijantu dodajte naribane tamne čokolade čim ih ispečete jer će se fino rastopiti.

Punomasno mlijeko

Devedesetih godina prošlog stoljeća prvi su se put pojavili zaključci da je punomasno mlijeko loše za zdravlje organizma zbog masnoća. No dugogodišnja su istraživanja pokazala da su light varijante prepune sumnjivih dodataka, a uživanje u domaćem mlijeku ne može biti loše za zdravlje čovjeka. Najvažnije je da pijete što manje prerađeno mlijeko upravo zbog raznih sastojaka kao što su hormoni koji se daju kravama zbog bolje proizvodnje.

Jogurt

Kao što je i slučaj s mlijekom, u jogurtu nema nikakvih problema, već se oni kriju u dodacima poput šećera. Ovo posebno vrijedi za voćne jogurte. Stoga idući put dobro pročitajte sastojke na čašici jogurta i pronađite onaj koji nema bespotrebne dodatke. Do kvalitetnog jogurta najlakše ćete doći ako odete u trgovine s domaćim proizvodima jer u njima ima i onih od malih proizvođača koji ne rade jogurt kao velike tvornice.

Sol

Postala je veliki neprijatelj u svakodnevnoj prehrani jer je ima u gotovo svakoj prerađenoj namirnici, a uz to smo i sami navikli soliti hranu. Prebacite se na domaću kuhinju i izbacite obrađene namirnice. Dodatan korak možete učiniti ako počnete koristiti kvalitetniju sol poput himalajske jer ima puno više minerala.


 

Tekst: tportal

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close