Lifestyle

Homer Simpson otkrio Higgsov bozon desetljeće prije znanstvenika!

U epizodi “Čarobnjak zimzelene terase” (The Wizard of Evergreen Terrace), emitirane 1998., Homer postane inventor i u jednom kadru stoji ispred komplicirane jednadžbe.


SPRINGFIELD – Popularni animirani lik i jedan od najpoznatijih očeva na svijetu Homer Simpson umalo je predvidio masu elementarne čestice Higgsova bozona i to više od desetljeća prije nego što je otkriven, navodi se u novoj knjizi o matematici u The Simpsonsima.

U epizodi “Čarobnjak zimzelene terase” (The Wizard of Evergreen Terrace), emitirane 1998., Homer postane inventor i u jednom kadru stoji ispred komplicirane jednadžbe.

“Ta jednadžba predviđa masu Higgsova bozona. Ukoliko je riješite do kraja dobit ćete masu bozona koja je samo malčice veća od stvarne mase te elementarne čestice. Nevjerojatno je da Homer predviđa tako nešto čak 14 godina prije samog otkrića” – objašnjava Simon Singh, autor knjige “The Simpsons and their Mathematical Secrets”.

 Navodi i kako su The Simpsons najmatematičniji TV show u prime-timeu u televizijskoj povijesti te da su brojni gledatelji popularne žute obitelji upravo – matematičari.

Singh objašnjava kako je već prva prava epizoda The Simpsonsa imala šalu na kalkulus, a kroz cijelu seriju protezali su se matematički pojmovi.

“The Simpsons sigurno potiču i cijene sve koji se odluče baviti matematikom. Nadam se da će tinejdžeri pronaći inspiraciju u ovom popularnom crtiću “– zaključuje Singh.


 

Tekst: jutarnji.hr
Foto: Screenshot YouTube

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close