Događanja

HKUD Široka Kula dio zaboravljene glazbeno-plesne tradicije Like spasio od zaborava

NOVI NOSAČ ZVUKA

“Kulo naša, pjesmom sagrađena” naziv je drugog nosača zvuka HKUD-a “Široka Kula” snimljenog i izdanog od strane Studia Podmornice iz Samobora.


HKUD „Široka Kula“ osnovni cilj svojeg djelovanja fokusira na terenska istraživanja starijih slojeva danas zaboravljenih repertoara pokušavajući pri tome zabilježiti i sačuvati živa sjećanja nositelja tradicije kao i kontekstualne izvedbene primjere današnje žive tradicije. Rezultat tih nastojanja predstavljen je izvedbama zabilježenim na ovom nosaču zvuka. Dio zaboravljene ili rijetko izvođene glazbeno-plesne tradicije Like na ovaj je način spašen od zaborava.
Široka Kula, ratom razorena sredina bila je početnim mjestom istraživanja uz zabilježene i snimljene pjesme i plesove Gornjeg Kosinja, Kosinjskog Bakovca, Josipdola, Kalinovače, Donjih Pazarišta, Lovinca, Kaluđerovca, Ivčević Kose te Čanka. Drugi nosač zvuka HKUD „Široka Kula“ pod naslovom „Kulo naša, pjesmom sagrađena“ posvećen  je selu u kojem HKUD djeluje. Burna i tragična prošlost Široke Kule, posebno ratna zbivanja koja su obilježila prošlo stoljeće, potaknula je skupinu mlađih i mladih stanovnika da prije deset godina organizirano započnu učenjem, uvježbavanjem, istraživanjem i scenskim predstavljanjem glazbeno plesne tradicije svoga kraja.
Tijekom prve dekade djelovanja svojim upornim radom i izuzetnim entuzijazmom mladi iz Široke Kule su pokazali i dokazali da je duh ovog kraja nesalomljiv, a živa tradicija koju su vjekovima stvarali njihovi prethodnici svjedok aktivnog života koji ponosno odzvanja pozornicama diljem Lijepe naše zaslužujući pri tom najveća priznanja za izuzetan trud koji su njeni članovi u svoju tradiciju utkali. Terenska istraživanja ovim su putem pretočena u konkretne izvedbene zvučne zapise na nosaču zvuka, odvijala su se u periodu od 2016. do 2021. godine, a predvodili su ih Ivan Starčević i Ivan Delač, uz pomoć nekolicine članova folklorne skupine.
Nosač zvuka izdan je u formatu CD-a i USB-a uz koji dolazi popratna knjižica u kojoj se nalaze informacije o nastanku nosača zvuka, snimljenom repertoaru što je napisao dr.sc. Joško Ćaleta te dojmovi umirovljene Ladarice, Ane Kelin.
Sponzori nosača zvuka: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske , Grad Gospić , Ličko-senjska Županija, Ivana Dundy , Hrvatske šume podružnica Gospić, Rotary klub Gospić, Usluga d.o.o. Gospić, Caffe bar “Sport” Gospić, Gospićko – senjska biskupija , Kroma d.o.o. Gospić, Mesnica Marija. Za grafičko oblikovanje je zaslužan Ferderber Desing, a za fotografije Ivana Muhar Dundy
Prvo javno predstavljanje novog nosača zvuka bit će u Kulturno Informativnom Centru u Gospiću 1.prosinca s početkom u 19 sati u sklopu svečane sjednice Društva povodom 10.godina rada Društva.
2.prosinca održat će se 10.Godišnji koncert HKUD-a u Pučkom otvorenom učilištu “Dr.Ante Starčević” Gospić u 19 sati.

 

Foto: PR

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close