EnergetikaNovac

HIDROELEKTRANA KOSINJ Mještani će biti preseljeni, za dio njih gradi se stambena zgrada u centru Perušića

Prolazite li centrom Perušića, ne možete ne primijetiti bagere na gradilištu pokraj škole. Jedno je to od 12 gradilišta na području općine i jedno od dva Hrvatske elektroprivrede koja se ne razlikuju puno od sličnih gradilišta diljem Hrvatske. No, značaj ovog gradilišta je golem; tu počinje jedan od najvećih projekata u modernoj Hrvatskoj, HEP-ov projekt vrijedan čak 3,4 milijarde kuna, piše Večernji.hr.


Ovih je dana, naime, na gradilištu srušena zgrada nekadašnje Ekonomske škole koja već odavno nije u funkciji, a uskoro bi na istome mjestu trebala niknuti moderna, velika stambena zgrada za stanovnike obližnjih naselja koja se nalaze na području buduće akumulacije, jer njihova će sela u godinama koje dolaze – biti potopljena!

I nije to neka novost mještanima toga kraja, reći će vam da se o gradnji hidroelektrane u Kosinju i velikog i moćnog akumulacijskog jezera, koje će potopiti njihovo selo, priča još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Baš zato s određenom dozom opreza gledaju na to da je projekt napokon započeo i čekaju njegovo zahuktavanje, svjesni silnih promjena koje donosi selu, općini, Ličko-senjskoj županiji.

“Hrvatska elektroprivreda ove je godine pokrenula realizaciju druge faze hidroenergetskog sustava Senj, koja se sastoji od dva segmenta; gradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj i Hidroelektrane Senj 2, ukupnog kapaciteta 412 MW. Investicija je vrijedna čak 3,4 milijarde kuna. Razvoj projekta uz prekide traje već više desetljeća, a tek je aktualna uprava HEP-a na čelu s predsjednikom Franom Barbarićem donijela investicijske odluke za oba segmenta projekta i započela investiciju. Dobivena su pozitivna rješenja o prihvatljivosti oba zahvata za okoliš i ekološku mrežu, ishođene lokacijske dozvole, i to 2019. za HES Kosinj te 2020. godine za HE Senj 2”, pojašnjavaju  u HEP-u.

Dakle, iako su nedavno zakopane prve lopate u sklopu tog projekta, on traje već dulje, s obzirom na to da se nužni “papirnati” dio posla pokreće godinama prije početka samih radova, a trajat će i paralelno tijekom idućih godina kako se projekt bude razvijao. Stoga, unatoč skepsi mještana, čelni ljudi HEP-a kažu da sada nema nazad. Projekt koji uključuje gradnju dvaju velikih objekata, hidroenergetskog sustava Kosinj i Hidroelektrane Senj 2, tunela, novih cesta, koji uključuje potapanje sela, isplatu odštete svim mještanima, gradnju stambene zgrade, ali i zbrinjavanje svih kulturnih i drugih dobara s područja koje se planira potopiti, lokalnih crkvi i čak pet groblja, više ne može stati.

Pročitajte više na Večernji.hr.

 

Foto: hep.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close