Vijesti

Greenpeace: Lagane plastične vrećice treba zabraniti!

Punih mjesec dana nakon stupanja na snagu, obavezna naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje (15 do 50 mikrona) mahom se ne provodi, upozorava Greenpeace.

Greenpeace je tijekom siječnja obišao niz prodajnih mjesta i utvrdio da se vrećice i dalje dijele besplatno, uz visok stupanj neupućenosti u ovu zakonsku obavezu, kako među trgovcima tako i među građanima.

Sami Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži najvećim je dijelom stupio na snagu još u prosincu 2017., uključujući obavezu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da provede kampanju informiranja javnosti i podizanja svijesti o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš. Bilo je dakle prilike čitavih godinu dana da se trgovce i građane pripremi na uredbu o naplati, ističe Greenpeace.

Nažalost, Fond prvi nije ispoštovao zakonsku obavezu da tijekom protekle 2018. godine provede informativnu kampanju. Da su to napravili na vrijeme, danas bi sigurno bila bolja situacija i oko provedbe. Ovako imamo nered, neznanje i kršenje zakona. Vrećice su i dalje mahom besplatne, a besplatne vrećice skupo nas koštaju, izjavila je Petra Andrić, voditeljica kampanje u hrvatskom Greenpeaceu.

Greenpeace je 15. siječnja 2019. poslao dopis i direktoru FZOEU g. Dubravku Ponošu i ministru Tomislavu Ćoriću tražeći očitovanje, ali do danas ni na jedan nije stigao odgovor.

Ova vrsta plastičnih vrećica za nošenje jedan je od najgorih oblika jednokratne plastike. Zbog loše kvalitete kratko se koriste, zbog niske cijene dijele se nekontrolirano, u okolišu ostavljaju nepopravljivu štetu, a zapravo ih je najlakše zamijeniti alternativama. Bojimo se da se ovakvim neozbiljnim i neodgovornim pristupom neće postići drastično smanjenje potrošnje vrećica, što je prijeko potrebno s obzirom na alarmantne posljedice plastike na okoliš. Stoga u Greenpeaceu držimo da će jedino zabrana laganih vrećica za nošenje bitno popraviti situaciju, pojašnjava Andrić.

 

Foto: Marina Kelava za Greenpeace

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close