Turizam

GRABOVAČA još jednom USPJEŠNO! Završen projekt KARST4U: jesmo li spremni za VOLONTERSKI TURIZAM?

Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“ početkom 2015., točnije 09. siječnja 2015., potpisala je s Agencijom za mobilnost i programe EU u Zagrebu Ugovor o dodijeli financijske potpore u sklopu programa Erasmus+: programa Unije za obrazovanje,osposobljavanje, mlade i sport, za prvi volonterski projekt Karst 4U: Discover Undiscovered. Opći cilj projekta bio je omogućiti mladima iz različitih životnih sredina (etničkih,kulturnih, religijskih) uvjete  za sticanje znanja i iskustva u području zaštite okoliša i održivog turizma.

Projekt se u suradnji s organizacijom Itineraire International Strasbourg iz Francuske provodio u razdoblju između 01.04.-31.10.2015. godine dok je sama aktivnost (dolazak 10 volontera, op.a) trajala od 03.07.-31.07.2015. godine. U sklopu projekta u travnju ove godine omogućen je dolazak predstavnika organizacije Itineraire International i jedne volonterke u Pećinski park Grabovača. U sklopu dvodnevnog posjeta, organiziran je obilazak Perušića i pećinskog parka te je održan niz sastanaka na kojima se razgovaralo o projektu te načinima provedbe projekta. Osim toga, u svibnju 2015. g. u okviru aktivnosti transnacionalne suradnje omogućen je  odlazak dvoje mladih iz Perušića u Bugarsku – Nessebar na petodnevno osposobljavanje „From diary to certificate“.

Provedbom projekta K4U volontere se upoznalo s Hrvatskom i Likom kao regijom i osnovama hrvatskog jezika, podignuta je razina ekološke i socijalne osviještenosti sudionika, volonteri su stekli radno iskustvo, poboljšali komunikacijske vještine, osjećaj samostalnosti i samoinicijativnosti, postali bolji timski radnici.

JU Pećinski park Grabovača s ovim projektom je poboljšala kvalitetu rada i integrirala nove metode rada u svakodnevne aktivnosti, stvorila je moderno i dinamično radno okruženje s novim idejama i perspektivama te podignula sposobnost za rad u međunarodnom partnerstvu i ispunila svoju edukacijsku ulogu.

Na pitanje jesmo li spremni za volonterski turizam u Lici, ravnateljica Parka gđa. Katarina Milković za Lika Club je izjavila:

Jesmo, ako smo spremni početi pisati projekte i povlačiti novce koji nam se nude na tanjuru. Naravno da projekti moraju biti smisleni, da od projekata koristi mora imati lokalna zajednica i naravno da neće proći na natječaju samo zato jer mislimo da zaslužujemo nešto. Prošla su vremena kada su se novci dobivali zbog zasluga, na lijepe oči ili šarm. A potencijal za volonterski turizam, kao i mnoge druge potanecijale, imamo. Imamo i mlade, sposobne ljude kojima treba dati šansu da pokažu svoje znanje, umijeće i stručnost. Ovaj život je kao brzi vlak, ako se ne uspiješ ukrcati – kasniš ili uopće ne stigneš na cilj. Stoga, želja mi je da prestanemo kasniti ili ne stizati na cilj – jer možemo puno bolje od toga !

Konkretni rezultati projekta

  1. Osiguravanje dodatnog izvora prihoda za dvije obitelji s područja parka kroz osiguravanje smještaja volonterima;
  2. Turistička infrastruktura na području parka je pripremljena za sezonu 2016 (smeđa signalizacija, klupe&stolovi, dječja igrališta, pješačke staze);
  3. Poboljšan je izgled suvenirnice/infopulta izgradnjom ograde;
  4. Glavna brošura PP Grabovača prevedena na 4. jezik – francuski;
  5. Dio web stranica PP Grabovača preveden na francuski;
  6. Organiziran i proveden tečaj škole francuskog jezika za lokalnu djecu;
  7. Organizirana i provedena ljetna škola “GRABOVAČA 2016.”;
  8. Izrađen letak “Karst 4U: Discover Undiscovered”; izrađen video uradak i PP prezentacija “Volonterske priče”.

Dana 04. prosinca 2015.g. Agencija za mobilnost i programe EU iz Zagreba službeno je prihvatila završno izvješće projekta Karst 4U:Discover Undiscovered. Projekt i aktivnosti projekta su ocijenjene uspješnima kao i sama organizacija ali i provedba projekta.

Osim projekta KarstU:Discover Undiscovered, u rujnu/listopadu je proveden i drugi volonterski projekt Karst 4U: Explore Croatia´s Nature a do kraja godine JU se nada odobrenju i trećeg volonterskog projekta  Discover Croatia:Think Green, Act For Future koji bi se provodio u srpnju/kolovozu 2016. godine.

EU flag-Erasmus+_vect_POS

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close