Vijesti

Gospićki “Crveni križ” ima najbolji volonterski tim u Hrvatskoj!

Interventni tim Gradskog društve Crvenog križa Gospić izabran je za najbolji volonterski tim za prošlu godinu, priznanje im je dodijeljeno  na svečanosti Hrvatskog Crvenog križa održanoj u Zagrebu. U ime volontera priznanje su primili Eleonora Kosović i Ante Valentić, javlja Lika express


 

Interventni tim službeno je formiran 2011.godine iako je većina članova na neki način volontirala u društvu i puno godina prije, nakon donošenja strategije o djelovanju u katastrofama od strane Međunarodne federacije Crvenog križa. Čine ga uglavnom volonteri raspoređeni u manje grupe prema specijalnosti: tim za prvu pomoć, tim za logistiku, tim za spašavanje na vodi, tim službe traženja, tim za psihosocijalnu pomoć, tim za veze i tim za procjenu situacije. Kroz proteklih sedam godinu kontinuirano se provodi edukacija članova Interventnog tima, sudjeluje na svim vježba zaštite i spašavanja, organizira vlastite vježbe i vježbe u suradnji HCK kao i s pojedinim društvima iz cijele Hrvatske.

Interventni tim sudjelovao je u aktivnostima HCK za vrijeme poplava u Istočnoj Slavoniji kao i za vrijeme migrantske krize. Na području Ličko-senjske županije sudjeluje u svim kritičnim situacijama kao što su poplave, ekstremne vremenske neprilike, nesreće na autocesti i slično. Osim djelovanja u izvanrednim situacijama članovi interventnog tima sudjeluju i u svim ostalim programima i aktivnostima, od rada s djecom i mladima, programima pomoći u kući starijim osobama, međunarodnim kampovima mladeži i slično.

S obzirom da su volonteri, te da sustav još nije prepoznao potrebe, za vrijeme kriznih situacija koje traju duži vremenski period, članovi tima u velikoj mjeri koriste svoje godišnje odmore kako bi mogli sudjelovati u aktivnostima koje provodi Crveni križ Gospić ili HCK.

Za svoj dosadašnji rad nagrađivani su više puta od raznih institucija: Zahvalnica Vukovarsko-srijemske županije za doprinos u poplavama u Istočnoj Slavoniji, Godišnja nagrada DUZS za doprinos u razvoju sustava Civilne zaštite, Nagrada Grada Gospića za sveukupan doprinos u humanitarnom djelovanju i sada Najbolji volonterski tim u Hrvatskoj.

 

Izvor / Foto: Lika express

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close