Događanja

Goranovo proljeće – poznati dobitnici nagrada za poeziju

Laureati 52. Goranovog proljeća, najstarije i najveće pjesničke manifestacije u nas su Mario Suško, dobitnik ‘Goranova vijenca’ i Goran Čolakhodžić dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike.


Prosudbena komisija u sastavu Irena Matijašević, Miroslav Kirin, Tomica Bajsić, Delimir Rešicki i Branko Čegec donijela je jednoglasnu odluku da se Goranov vijenac za poeziju ove godine dodijeli pjesniku Mariju Sušku. Nagrada se sastoji od Vijenca, kiparskog rada Vojina Bakića te novčanog iznosa.

‘Goranov vijenac priznanje je za ukupan prinos suvemenoj hrvatskoj poeziji, a dodjeljivanjem Mariju Sušku to se priznanje vjerojatno najviše približilo poetskim polazištima iz kojih je ono i pokrenuto, polazištima koja su upisana u Jami Ivana Gorana Kovačića, velikoj poemi svevremenih značenja koja je ostavila dubok trag daleko izvan granica jedne male nacionalne književnosti. Goranova poezija i tragična sudbina sada, nakon niza potvrda, dobivaju pravi literarni hommage, ovovremeni refleks onoga što Goran nije mogao niti stigao napisati, uvjeren da poezija može pridonijeti tome da se strahote jednoga ratnog besmisla više ne ponavljaju. Suškova poezija svjedoči o onome «poslije», o životu, ali i o smrti koja nije dio prirodnog slijeda, u tom mehaničkom narušavanju ritma normalne ljudske svakodnevice’, izjavio je Branko Čegec.

U obrazloženju nagrade Goran za mlade pjesnike stoji da je prosudbena komisija u sastavu Davor Ivankovac, Dorta Jagić i Marko Pogačar jednoglasno odlučila da između sedamdeset i jednog ovogodišnjeg pristiglog rada nagradu Goran za mlade pjesnike dobije Goran Čolakhodžić za pjesnički rukopis ‘Na kraju taj vrt’. Nagrada je objavljivanje prve knjige pjesama. Prosudbena komisija pohvalila je rukopise Darka Šeparovića, Marije Dejanović i Bruna Vučkovića.

 


 

Tekst: Tportal

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close