Događanja

Goran Bregović dobio je Porina za posebna dostignuća u glazbi

Nagrada Porin za posebna dostignuća u glazbi uručena je Goranu Bregoviću na koncertu u zagrebačkoj Areni gdje je Bijelo Dugme proslavilo 40 godina karijere.


Statuu Porina za posebna dostignuća u glazbi uručila mu je Ivana Martinac, glavna tajnica Porina. Oduševljeni glazbenik zahvalio se podignuvši kipić u zrak.

“Nisam dobio puno nagrada u životu, ali ovo malo što sam ih dobio su mi drage. Porin je lijepa nagrada i mislim da je dobro što sam se našao u tom društvu” rekao je Bregović.

Bivši frontmen, autor, producent, gitarista te jedini stalni član postave Bijelog dugmeta, jednog od najprodavanijih i najutjecajnijih bendova bivše države, Goran Bregović, koji se nakon raspada grupe počeo baviti filmskom glazbom te danas po svijetu nastupa sa svojim “Orkestrom za vjenčanja i sprovode”, ovogodišnji je dobitnik Special Merit Awards (Porin za posebna dostignuća u glazbi).

Nagradu je zaslužio zbog iznimnog doprinosa glazbi ne samo u regiji nego i u svijetu. Bregović je naime posljednja dva desetljeća iznimno popularan u istočnoj Europi, a dosad je surađivao i snimao albume s mnogim zvijezdama poput Cesárie Évore, rokera Iggyja Popa, kantautora Scotta Walkera, izraelske pjevačice Ofre Haze, Turkinje Sezen Aksu te poljske zvijezde Kaje, s kojom je snimio album “Kayah i Bregovic”. Taj album jedan je od najprodavanijih glazbenih izdanja u Poljskoj, a prodan je u 650.000 primjeraka.

Sarajevski glazbenik ujedno je sedmi umjetnik koji je osvojio Porinovu nagradu “Special Merit Award”. Prije njega dobili su je osnivač benda Pink Floyd, Roger Waters, blues gitarist Johnny Winter, bivši pjevač legendarnih Sex Pistolsa John Lyndon te jazz zvijezde Arturo Sandoval, Ron Carter i Lee Konitz.


 

Tekst: index.hr
Foto: Goran Bregovic Facebok 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close