Poljoprivreda

Gnojivo od koprive hrani biljke i odbija štetnike, evo kako ga napraviti

Biljke u vrtu, ali i lončanice na balkonima i terasama, ili one u zatvorenim prostorima trebaju dohranu i zaštitu od štetnika.


Jedno od prirodnih sredstava, koje možete pripremiti sami tekuće je gnojivo od koprive. Kako upravo sada dolaze mlade koprive, a pronaći ih možete u zasjenjenim dijelovima livada, zasučite rukave, navucite zaštitne rukavice i uberite malo ovoga bilja kako biste nahranili svoje biljke, piše green.hr.

Tekuće gnojivo od koprive bogato je hranjivim tvarima, kao što su dušik, kalij, fosfor i minerali u tragovima. Ako gnojivom od koprive zalijete biljke, obogatit ćete tlo iz kojeg rastu i olakšati dostupnost hranjivih tvari biljkama. Osim toga, intenzivan miris gnojiva od koprive može pomoći u odbijanju nekih štetnika pa nećete morati koristiti nikakve umjetne insekticide.

Priprema gnojiva je jednostavna. Naberite listove koprive, narežite ih na manje dijelove i napunite njima staklenu bocu od jedne litre. Dodajte vodu, zatvorite bocu čepom, dobro protresite pa potom malo popustite čep da uđe zraka. Nakon 10 do 15 dana, kada nastane zelena tekućina, gnojivo je spremno da ga procijedite. Nakon što ste ga procijedili, razrijedite ga vodom (1 litra koncentrata s 10 litara vode). Možete zaliti svoje biljke.

 

Izvor: Green.hr | Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close