Novac

Glas poduzetnika: Velika očekivanja od HAMAG kredita, još nema rezultata

Udruga Glas poduzetnika provela je anketu među svojim članovima na temu HAMAG kredita.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na početku krize, jedna od prvih informacija koja je ohrabrivala poduzetnike i davala im neku nadu je bila najava HAMAG COVID-19 i ESIF kredita za likvidnost. Radilo se o nekoliko stotina milijuna kuna u prvoj fazi i najavi još većeg paketa u drugoj fazi uz 12 mjeseci počeka i 0,25% kamata. Inicijalna obećanja su govorila da će zahtjevi biti obrađivani u roku od 48 sati. Prije par dana iz HAMAG-a je došla neočekivana informacija da su prijave na navedene kreditne linije zatvorene i da je prvi dio budžeta vrlo brzo potrošen. Tema količine i (ne)dovoljnosti novaca osiguranih za tu vrstu hitne pomoći je zasebna tema koju ćemo možda obraditi uskoro. Ono što nas je zanimalo je kako su ova ograničena sredstva procesirana i kakav posao je obavio HAMAG. Nadali smo se, s obzirom na prve pozitivne kontakte, da su iznad prosjeka poslovično neefikasne i neprofesionalne državne administracije. Postavili smo poduzetnicima pitanje da li su dobili HAMAG kredit.

Najveći dio – 74% kaže da još nisu dobili kredit i da im se još nitko nije javio. Oko 10% također nije dobilo nikakvu povratnu informaciju iako su ih aktivno zvali i pitali. Nešto više od 6% kaže da u cijelom procesu nisu stigli poslati svu potrebnu dokumentaciju. Samo malih 2,8% je uspjelo dobiti potrebni kredit za likvidnost i preživljavanje, a oko 3,5% njih je kredit odbijen, i to im je javljeno. I još oko 3,5% je kontaktirano da moraju poslati još neku dopunu.

Dakle, ako zanemarimo činjenicu da je niti 3% poduzetnika dobilo potrebne kredite, ostaje činjenica da preko 80% zahtjeva još nije dobilo nikakvu povratnu informaciju. U trenucima kada je svaki dan važan i potrebno je planirati poslovanje (a dobar dio poduzetnika će imati problema sa ponovnim pokretanjem poslovanja), institucija koja im je trebala pomoći i dati neku nadu, nije bila u stanju uopće odgovoriti na njihove prijave. Iako je HAMAG imao problema s potresom koji je jako oštetio njihove prostore, to ne može biti izgovor za ovakvo kašnjenje.

Ovakavi zaostatci u procesiranju svakako otvaraju priliku da se pod hitno nastavi s digitalizacijom i automatiziranjem svih procesa u javnoj upravi, jer rad na postojeći, vrlo spori način, očito nije adekvatan u novim vremenima. Vjerujemo da će i preostali poduzetnici koji su podnijeli zahtjeve uskoro dobiti odgovore koji će biti pretežno pozitivni i da će ova sredstva vrlo brzo ući u gospodarske tokove.”

 

 

Foto: Glas poduzetnika

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close