VijestiZdravlje

Gdje je nestala gripa? Epidemiologinja objasnila situaciju

Mnogo se pričalo o tome kako će koronavirus i gripa funkcionirati skupa jednom kada otpočne nova sezona gripe


Ovogodišnja sezona gripa ostala je u sjeni obzirom na to da do sada nema prijavljenih slučajeva zaraze tim virusom, ali podaci , Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti pokazuju da su se oni tu i tamo ipak pojavili.

Mjere su nas ‘spasile’

Epidemiologinja mr.sc. Branka Sep-Ševerdija iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije za Glas Istre je pojasnila što se dogodilo s virusom gripe čija je aktivnost na sjevernoj hemisferi izuzetno niska.

“To je najvjerojatnije zbog utjecaja različitih javnozdravstvenih i socijalnih mjera koje se provode kako bi se smanjio prijenos virusa SARS-CoV-2”, kazala je Sep-Ševerdija i dodala da je gripa bila u drugom planu kada je došao koronavirus te da je još u prošloj sezoni epidemija gripe doživjela nagli krah.

Podsjetimo, mnogo se pričalo o tome kako će koronavirus i gripa funkcionirati skupa jednom kada otpočne nova sezona gripe. Dio znanstvenika dobro je pretpostavio da će gripa “utihnuti” baš zbog epidemioloških mjera, poput češće dezinfekcije ruku ili održavanja socijalne distance.

Da će možda jedan virus i potpuno izostati iz cirkulacije, smatrala je i Sep-Ševerdija.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close