Turizam

FOTO Znate li koje su najljepše doline u Hrvatskoj?

Hrvatska je prepuna dolina, po definiciji “izduženih udubljenja na Zemljinoj kori uvijek otvorenih u pravcu otjecanja rijeka.” Postoje različite vrste dolina, a neke su i aktivno u turističkoj funkciji. Kroz niz fotografija i kratkih opisa, upoznajte koje su kako mnogi kažu “najljepše doline u Hrvatskoj”.

Doline u kojima možete razgledati špilje

U tim dolinama nalaze se Baraćeve špilje. Pod pojmom Baraćeve špilje podrazumijevaju se Gornja Baraćeva špilja, neposredno ispod nje smještena Donja Baraćeva špilja, Nova Baraćeva špilja i Izvor špilja Baraćevac. Iako je na zaštićenom području prisutno još 5 speleoloških objekata, zbog već postojeće prepoznatljivosti imena cijelo područje nosi naziv Baraćeve špilje.

Foto: Vlado Butina

Rijeka Korana je sastavni dio tih dolina

Kroz doline prolazi i poznata hrvatska rijeka Korana. Rijeka Korana duga je 134,2 kilometra, a nastanak njenog imena još nije potpuno razriješen. Dok neki smatraju da je ime nastalo od “kore” biljke, postoje i tumačenja da je ime nastalo od “Gorana” – vode koja teče iz gore, te da je riječ o imenu koje potječe od korjena – krews. Iako se Korana najčešće povezuje s Karlovcem, rijeka prolazi i obilježava i povijest ovih dolina.

Foto: Goran Perešin

Doline u kojima ima preko 246 privatnih iznajmljivača turističkog smještaja

Tri hotela, tri kampa, dva kampirališta, dvije stotine i pedeset dva objekta u domaćinstvu od čega dvije stotine četrdeset šest privatnih iznajmljivača, te dvadeset jedan ostali ugostiteljski objekt za smještaj, nude vrlo dobar izbor za odmor u dolinama. Osim toga, gastro ponudu obogaćuje i čak devet restorana u kojima možete kušati delicije kraja.

Povijesno sjecište – čuvar dolina je kula Stari grad Drežnik

Povijesna događanja u ovim dolinama najviše su vezana za stalna ratovanja kako zbog granica, tako i obrane od prodora osvajača, zbog čega se ovaj prostor i nije razvijao kao trgovište ili naselje već je bio obrambena utvrda posebice Drežnik Grad. Tu je bilo sjedište nekadašnje Drežničke županije koja se spominje u 11. stoljeću, a danas je sastavni dio Karlovačke županije. Čuvar dolina, a često i tog hrvatskog područja, uvijek je bila njihova kula Stari grad Drežnik.

Foto: Goran Perešin

Područje gdje možete uživati u brojnim sadržajima

Aktivan odmor u današnjem turizmu postao je vrlo bitan faktor, a ni ove doline ne zaostaju s ponudom. Osim terenskog jahanja diljem okolnih brda i planina, postoje i dva adrenalinska parka u kojima se možete zabaviti u kontroliranim uvjetima, te obližnji ranč u kojem se možete upoznati s jelenima.

Foto: Rade Jug

Doline u kojima postoji više od 170 kilometara biciklističkih staza

Uređene biciklističke staze ono je što krasi ove doline, a imaju ih čak osam. Prošarani krajolici dolina, mogu se doživjeti vožnjom na biciklu na čak više od 170 kilometara označenih biciklističkih staza. Doživjeti ćete brojne vidikovce, a rute se mogu birati između lakših i težih. Postoji i biciklistički klub, te nekoliko mogućnosti organiziranih izleta biciklom koji pružaju prekrasne vidikovce i poglede na doline…

Foto: Rade Jug

 

Riječ je o Plitvičkim dolinama kod Rakovice!

Doline o kojima smo pričali u ovom tekstu su Plitvičke doline. Iako su najpoznatija destinacija zasigurno Plitvička jezera, Plitvičke doline smještene tek nekoliko kilometara sjevernije sustavno rade na prikazivanju onog što nude i razvijaju na području Općine Rakovica. Turistička priča koja je uspješna, razvija se ponajprije zbog vrijednog lokalnog stanovništva koje se već desetljećima aktivno bavi turizmom. Turistička zajednica općine Rakovica prije nekoliko godina pokrenula je brendiranje destinacije pod nazivom “Plitvičke doline”, kako bi posebno istaknula sadržaje i značaj ovog dijela Plitvica koji ima što pokazati. Općina Rakovica sa svim okolnim mjestima, može biti vaše idealno mjesto za odmor! Detaljnije informacije pronađite na plitvickedoline.hr, te na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu!

 

Izvor: Sponzorirano

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close