Događanja

FOTO U Muzeju Gacke otvorena izložba „Pronađeni pejzaži“ Željka Kranjčevića Wintera

U Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac otvorena je u petak – 8. prosinca – izložba fotografija „Pronađeni pejzaži“ Željka Kranjčevića Wintera. Izložba je dio dugogodišnjeg ciklusa „Likovni umjetnici u Muzeju“ koji pri Učilištu i uz potporu koju projektu osiguravaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Otočac provodi Muzej Gacke. Izložba je obuhvatila 16 fotografija i jedno djelo u kombiniranoj tehnici naziva „Velebit“, a za javnost ostaje otvorena do 12. siječnja 2024.


 

Željko Kranjčević Winter umjetnik je koji iza sebe ima niz samostalnih i skupnih izložbi, a u Otočcu je izlagao i 2005. godine na samostalnoj izložbi slika i skulptura „Zagrljaji“. Nekoliko puta bio je i sudionik likovnih kolonija „LIKOM GACKE“ i njegovi radovi u Muzeju Gacke bili su izloženi na popratnim skupnim izložbama. Na izložbi „Pronađeni pejzaži“ umjetnik se otočkoj publici prvi puta predstavlja kroz medij fotografije. Glavni motiv ovih fotografija je lokalni pejzaž, slučajno pronađen u neočekivanom predmetu – u raznobojnim slojevima boje i laka na drvenoj površini.

Ovakav prikaz je dijelom figurativan budući da svoje ishodište donekle ima u stvarnom svijetu, i to kroz dvije razine značenja: prva razina je bogat spektar boja i tekstura u nekoliko slojeva presjeka drveta, a druga razina je ona idejna i asocirana koja predstavlja prirodni ciklus kroz raspon boja koje se u pejzažu oko nas ističu u različitim godišnjim dobima. Glavni cilj ovakvog oblikovanja fotografija je prezentirati pejzaže na nov način karakterističan za autorov opus. Sama kompozicija ovih djela sugerira pejzaže gotovo identične onima koje vidimo golim okom, raspoznajući livade, rijeke, planine i žitna polja.

Stvarnost u prirodi je ovim prikazima baza, ali prezentirana je na poseban način. Apstrakcija u djelima pak dovodi i do toga da svaki promatrač pronalazi svoju percepciju, pa će tako neki lako u ovim djelima prepoznati pastrve, brda i vegetaciju, dok će za druge prikazi ostati simbolički, a to najviše ovisi o mašti samog promatrača.

U 2024. godini izložbeni ciklus „Likovni umjetnici u Muzeju“ ući će u desetu godinu kontinuiranog  održavanja. U prvih devet godina ovog ciklusa održano je 28 izložbi, od toga 11 skupnih, pretežno izložbi radova likovne kolonije LIKOM GACKE, te 17 samostalnih izložbi, uključujući i „Pronađene pejzaže“.

Lokalni autori bili su gosti izlagači tijekom prvih osam godina ciklusa. U srpnju 2023. program je proširen novim sadržajem, izložbom gostujućeg autora, a ciklus preimenovali iz „lokalni“ u „Likovni umjetnici u Muzeju“, što će i u godinama koje slijede biti njegova karakteristika. U siječnju 2024. godine, u sklopu „Noći muzeja“ u Muzeju Gacke bit će po prvi put održana i skupna izložba autora koji su do sada izlagali u sklopu ovog ciklusa, čime će se nastojati rezimirati dosadašnji odjeci ovoga programa i potaknuti lokalnu zajednicu na daljnji aktivni angažman. U sljedećoj godini održat će se još dvije samostalne izložbe gostujućih umjetnika te skupna izložba autora s područja Ličko-senjske županije.

 

Izvor / Foto: GPOU Otočac

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close