DogađanjaKontinentTurizam

FOTO Spomen-kamen na Velebitu posvećen je najpoznatijem filmskom Indijancu

Kroz šezdesete godine prošlog stoljeća legendarni filmovi o avanturama Winnetoua, poglavice indijanskog plemena Apača, snimani su u Hrvatskoj.


Za snimanje su odabrane brojne lokacije u Hrvatskoj, a među njima se nalaze i dijelovi Parka prirode Velebit odnosno stjenoviti greben Tulove grede i Prezid.

Pierre Brice, francuski glumac koji je utjelovio lik legendarnog indijskog poglavice, ponovno je posjetio Starigrad-Paklenicu 2007. godine, više od 40 godina nakon završetka snimanja epskog serijala filmova.

Razlog njegovog posjeta bilo je snimanje dokumentarnog filma za televizijsku stanicu Movieman iz Münchena. Dokumentarni film premijerno je prikazan 2008. na kanalu TV Arte, a potom na kanalima NDR i France 3.

Pierre Brice ponovno se vratio u Starigrad-Paklenicu 2012. godine, ovaj put kao počasni gost prigodne konvencije posvećene 170. obljetnici rođenja i 100. obljetnici smrti Karla Maya, te 50. obljetnici prvog filma iz serijala, „Blago srebrnog jezera“, piše The Plitvice Times.

To je bio njegov posljednji posjet Hrvatskoj. Pierre Brice umro je u lipnju 2015. u Njemačkoj, a danas se na Velebitu kod Tulovih greda nalazi posebno mjesto posvećeno legendarnom glumcu.

Na ovim prekrasnim predjelima Parka prirode Velebit slavni francuski glumac Pierre Brice utjelovio je lik legendarnog indijskog poglavara Winnetoua u filmovima snimljenim između 1962. i 1968. prema romanima njemačkog pisca Karla Maya, piše na Briceovom spomen-kamenu.

S druge strane zida nalaze se i fotografije sa snimanja filma. Svim ljubiteljima filmova o legendarnom Winnetou preporučujemo da posjete ovaj “indijanski” dio Velebita.

 

Izvor: The Plitvice Times | Foto: Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close