VijestiScenaTurizam

FOTO Pogledajte senzacionalan projekt obnove Starog Grada Drežnika kod Rakovice!

Stari grad Drežnik na jugu Karlovačke županije u povijesnim se izvorima spominje već u 12. stoljeću. Tijekom 16. stoljeća taj je frankopanski dvorac bio pod stalnom prijetnjom Turaka, a 1592. godine konačno je i pao u njihove ruke. Oslobođen je tek krajem 18. stoljeća. 2015. godine povijest se ponovila i povijesni vidikovac ponovno je u funkciji. Danas se s njegove obnovljene kule pruža prekrasan vidik na krajolik rijeke Korane, a počelo je i korištenje te atrakcije u turističke svrhe.

Prošle dvije turističke sezone kod Starog grada Drežnika održala su se i dva događanja, viteške bitke koje su turisti zamijetili kao prilično zanimljiv sadržaj. Srednjovjekovne bitke na ovom lokalitetu predstavile su cilj – valorizaciju kulturne baštine i iskorištavanje povijesnih legendi i priča za turističke svrhe. Vitezovi Starog Grada Drežnika zbog povijesnih okolnosti morali su biti na braniku domovine te obraniti svoje posjede, obitelji i dom, pred osvajačima Osmanlijama koji su harali europskim tlom. Kod Starog Grada Drežnika tako su prezentirali život srednjeg vijeka, pripremu hrane i upravljanje oružjem. Mnoštvo turista bilo je zadovoljno ovom atrakcijom, o čemu smo već i pisali na portalu, prisjetite se ovdje. 

U vezi nastavka razvoja projekta Starog grada Drežnika prezentiran je prvi dio pripreme za prijavu projekta na natječaj iz Programa ruralnog razvoja RH u Karlovcu. Riječ je o temeljnim uslugama i obnovi  sela u ruralnim područjima, što uključuje podmjeru koja znači ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvu, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Takav opis pokazao se idealan za dodatan razvoj velike kulturne baštine koja već stoljećima ponosno stoji nedaleko Rakovice – Stari Grad Drežnik. Tematski park Stari grad Drežnik predstavljen je javnosti u HGK Županijskoj komori Karlovac.

Rakovica - HTZ v.2

Revitalizacija koja će uključivati i turističku namjenu značila bi uređenje vidikovca, amfiteatra, suvenirnice, turističko informativnog centra, dodatno bi pojačala kvalitetu sadržaja u Plitvičkim dolinama kod Rakovice – ističu konkretno iz Turističke zajednice općine Rakovica.

Projekt je u Karlovcu predstavio načelnik Općine Rakovica Franjo Franjković, Sonja Jakšić iz Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Karlovcu i konzultant Dušan Predović. Događanju je prisustvovala i direktorica Turističke zajednice općine Rakovica Mira Špoljarić, ravnateljica JU Baraćeve špilje Tihana Oštrina i brojni drugi.

Pri prezentaciji je posebno istaknuta višestruka mogućnost isticanja kulturne baštine o kojoj Rakovica posebno brine, po čemu je Stari grad Drežnik već ozbiljan dokaz jer je u samo desetak godina obnovljen iz temelja uz pomoć Ministarstva kulture. Dodatna revitalizacija s uređenjem turističkog centra omogućila bi kvalitetniji i ugodniji boravak turistima, a to bi mnogo značilo za Plitvičke doline koja nudi sve više konkretnih sadržaja turistima.

Obnova Starog grada Drežnika koja bi po procjenama iznosila oko 7,5 milijuna kuna mnogo bi doprinijela razvoju destinacije, a to bi vjerojatno dovelo i do pokretanja nove turističke ustanove i otvaranja novih radnih mjesta. Kontinentalni turizam na području Općine Rakovice ovim bi ulaganjem u infrastrukturu i destinaciju Plitvičkih dolina mnogo dobio, što svakako treba podržati.

Pogledajte nekoliko fotografija kako bi novi Stari grad Drežnik trebao izgledati po završetku obnove.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close