DogađanjaVijestiTurizam

FOTO Pogledajte senzacionalan projekt obnove Starog Grada Drežnika kod Rakovice!

Stari grad Drežnik na jugu Karlovačke županije u povijesnim se izvorima spominje već u 12. stoljeću. Tijekom 16. stoljeća taj je frankopanski dvorac bio pod stalnom prijetnjom Turaka, a 1592. godine konačno je i pao u njihove ruke. Oslobođen je tek krajem 18. stoljeća. 2015. godine povijest se ponovila i povijesni vidikovac ponovno je u funkciji. Danas se s njegove obnovljene kule pruža prekrasan vidik na krajolik rijeke Korane, a počelo je i korištenje te atrakcije u turističke svrhe.

Prošle dvije turističke sezone kod Starog grada Drežnika održala su se i dva događanja, viteške bitke koje su turisti zamijetili kao prilično zanimljiv sadržaj. Srednjovjekovne bitke na ovom lokalitetu predstavile su cilj – valorizaciju kulturne baštine i iskorištavanje povijesnih legendi i priča za turističke svrhe. Vitezovi Starog Grada Drežnika zbog povijesnih okolnosti morali su biti na braniku domovine te obraniti svoje posjede, obitelji i dom, pred osvajačima Osmanlijama koji su harali europskim tlom. Kod Starog Grada Drežnika tako su prezentirali život srednjeg vijeka, pripremu hrane i upravljanje oružjem. Mnoštvo turista bilo je zadovoljno ovom atrakcijom, o čemu smo već i pisali na portalu, prisjetite se ovdje. 

U vezi nastavka razvoja projekta Starog grada Drežnika prezentiran je prvi dio pripreme za prijavu projekta na natječaj iz Programa ruralnog razvoja RH u Karlovcu. Riječ je o temeljnim uslugama i obnovi  sela u ruralnim područjima, što uključuje podmjeru koja znači ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvu, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Takav opis pokazao se idealan za dodatan razvoj velike kulturne baštine koja već stoljećima ponosno stoji nedaleko Rakovice – Stari Grad Drežnik. Tematski park Stari grad Drežnik predstavljen je javnosti u HGK Županijskoj komori Karlovac.

Rakovica - HTZ v.2

Revitalizacija koja će uključivati i turističku namjenu značila bi uređenje vidikovca, amfiteatra, suvenirnice, turističko informativnog centra, dodatno bi pojačala kvalitetu sadržaja u Plitvičkim dolinama kod Rakovice – ističu konkretno iz Turističke zajednice općine Rakovica.

Projekt je u Karlovcu predstavio načelnik Općine Rakovica Franjo Franjković, Sonja Jakšić iz Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Karlovcu i konzultant Dušan Predović. Događanju je prisustvovala i direktorica Turističke zajednice općine Rakovica Mira Špoljarić, ravnateljica JU Baraćeve špilje Tihana Oštrina i brojni drugi.

Pri prezentaciji je posebno istaknuta višestruka mogućnost isticanja kulturne baštine o kojoj Rakovica posebno brine, po čemu je Stari grad Drežnik već ozbiljan dokaz jer je u samo desetak godina obnovljen iz temelja uz pomoć Ministarstva kulture. Dodatna revitalizacija s uređenjem turističkog centra omogućila bi kvalitetniji i ugodniji boravak turistima, a to bi mnogo značilo za Plitvičke doline koja nudi sve više konkretnih sadržaja turistima.

Obnova Starog grada Drežnika koja bi po procjenama iznosila oko 7,5 milijuna kuna mnogo bi doprinijela razvoju destinacije, a to bi vjerojatno dovelo i do pokretanja nove turističke ustanove i otvaranja novih radnih mjesta. Kontinentalni turizam na području Općine Rakovice ovim bi ulaganjem u infrastrukturu i destinaciju Plitvičkih dolina mnogo dobio, što svakako treba podržati.

Pogledajte nekoliko fotografija kako bi novi Stari grad Drežnik trebao izgledati po završetku obnove.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close