Turizam

FOTO Održan 5. “The Coklje Fest”! Šetnja na Forticu, najbećarci i modna revija oduševili posjetitelje 

OTOČAC

Peto izdanje „The Coklje Festa“, etno manifestacije inspirirane tradicionalnom gačanskom obućom, privuklo je ove subote mnoštvo posjetitelja u Otočac. Šarolik i raznolik program obilježili su brojni izlagači, birao se najbećarac i najsuvenir, a po prvi puta se održala i modna revija posvećena cokljama.


Program je započeo u 10:30 sati turističkim vođenjem uz pričanje starih priča pod nazivom „Zagonetka iza ćoška“.  Turističku turu vodila je prof. Manja Kostelac Gomerčić koja je okupljene šetnjom i pričom upoznala s tajanstvenim pričama, legendama i zanimljivostima o određenim lokacijama, osobama i objektima, a prilika je bila i čuti što to danas Forticu čini toliko zanimljivom i kompleksnom točkom grada.

Turističko vođenje startalo je iz gradskog parka, a završilo na Fortici. Put je vodio pored vojne bolnice, rodilišta, pivovare, rodne kuće glumice Mire Župan, rodne kuće književnika Josipa Barkovića i umjetnika Barkana kao i pored drugih zanimljivih i spomena vrijednih lokacija.

Turističko razgledavanje bilo je besplatno za sve posjetitelje, a provodilo se u organizaciji KUBS Baštinice i Strukovne podgrupe kulturnog turizma Županijske komore Otočac.

Od 16:00 sati počeo je popodnevni dio programa. Kao i ranijih godina glavne zvijezde svakog The coklje festa upravo su izlagači, a ove godine to su bili: Poklon galerija Danijela Tonković, Udruga Gačanka, OPG Ankica Šporčić, OPG Marija Piršljin, Author E j.d.o.o. vl. Elizabete Božičević, OPG Vunena čarolija, OPG Ruža Pleša, OPG Kostelac Anka, OPG Lucija Bukovac, Domaća radinost Slavica Čorak, OPG Bronzi Bee, Woodart Pupilj te Marina Pećarić i Ankica Majer iz Otočca, OPG Ajda Lavanda s Udbine, Obrt Medenko iz Gospića te Ženska Akcija Saborsko iz Saborskog.

Na štandovima su dakako prednjačile coklje, no osim lešćarskih i kuterevskih, bile su tu i dječje svečane cokljice, divlje coklje s motivima medvjeda i vuka, coklje na petu, šarene i kožne the coklje, kao i drvene coklje. Osim coklji proizvođači su pripremili i razne druge etno proizvode.

Za zabavu i glazbeni dio programa zaduženi su bili Zvonimir Tonković i članice Ženske vokalne skupine FD Otočac koji su raznim modernim i tradicionalnim izvedbama posebno oduševili posjetitelje.

Pobjednici natječaja za najbećarac

Na The coklje festu izabran je i najbećarac. 14 kandidata prijavilo je svoje bećarce, a s obzirom na to da su svi bili odlični, ove godine proglašeno je pet najboljih.

Tako je peto mjesto osvojila Slavica Rubčić iz Kompolja s bećarcem:

Uzmi žbice fejsa se ostavi,  pa mi lipe cokljice napravi“.

Nagrada za 5. mjesto je medeni set.

Četvrto mjesto osvojio je bećarac autorice Josipe Jergović Baklaić iz Ličkog Lešća:

Belidu se cokljice lešćarske lipše nego manolice carske“

Josipa je osvojila šalicu na gačansku kopču, etno privjesak za ključeve, svijeću od voska te teglicu meda.

Treće mjesto za naj bećarac osvojila je Danijela Marinić iz Kutereva s bećarcem:

Nema toga puta a ni staze kuda moje coklje ne prolaze. Gore krpa a dole je guma, cokljo moja bolja si neg puma“.

Nagrada za 3. mjesto je majica na gačansku kopču, etno privjesak za ključeve, teglica pekmeza od šljiva te mala bočica rakije.

Drugo mjesto za naj bećarac osvojila je Dora Abramović iz Otočca, ujedno i najmlađa natjecateljica koja je tijekom preuzimanja nagrade rekla da joj je iste pomogao napisati djed Ivica.

A bećarac kaže:

Iman coklje koje su mi male, mome bratu  one su ostale. Baba meni plete coklje veće, da ja mogu plesat kukunješće“.

Dora je osvojila platneni ruksak na gačansku kopču, naušnice likice, etno privjesak za ključeve te teglicu pekmeza od šljiva.

Najbolji bećarac ove godine napisala je Sanja Korać iz Zaprešića, a bećarac je:

Pletem coklje za dragana svoga, u njega je pozamašna noga. Mene plesti naučila nana, tople coklje za moga dragana.“

Nagrada je etno set nakita koji uključuje naušnice i ogrlicu, knjigu “Gacka – čovjek i rijeka” autora Krunoslava Raca, etno privjesak za ključeve te malu bočicu rakije medice.

Odabran i naj suvenir

I ove godine birao se naj suvenir The Coklje Festa. Najviše glasova posjetitelja osvojila je udruga Gačanka iz Otočca s višenamjenskom torbicom.

Uz sve spomenutu na The coklje festu moglo se fino i najesti. Caffe bar Picasso pripremao je posebne ličke hamburgere s domaćom slaninom i sirom škripavcem, dok su za ljubitelje slatkog u ponudi bile fritule OPG-a Balen.

Dječji kutak na The coklje festu uključivao je radionicu izrade motiva coklje od vune, bojaonicu i igru križić kružić s cokljama.

 

Vrhunac ovogodišnjeg The coklje festa bila je revija „Prošetaj svoju coklju“  na kojoj su sudjelovale posjetiteljice i sudionice sajma koje su predstavile svoje coklje raznih „mustri“ i tehnika izrade.

 

 

Foto: Hrvoje Kostelac

 

Foto: Hrvoje Kostelac

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close