Turizam

FOTO Obilježen Međunarodni DAN PLANINA u Nacionalnom parku SJEVERNI VELEBIT!

Na Velebitu se sinoć u organizaciji Nacionalnog parka Sjeverni Velebit obilježio Međunarodni Dan planina. Pitoreskno ličko mjesto Krasno, na padinama planine, povodom ovog događanja posjetilo je preko 200 gostiju koje je bilo edukativno-kulturno-zabavnog karaktera.

Ravnateljica Parka gđa. Mirjana Javor uvodno je pozdravila goste te posebno istaknula prisutne načelnike, gradonačelnike i zamjenike iz Senja, Otočca, Brinja te Ličko-senjske županije.

DSC_5150
Ravnateljica NP Sjeverni Velebit gđa. Mirjana Javor

Nakon uvodnog govora na scenu su stupile Senjkinje, klapa stasa i glasa koja je prigodno otpjevala i pjesmu „Javore, Javore“. Nakon toga ravnateljica Javor pozvala je zaposlenicu Parka Barbaru Tonković kako bi održala prezentaciju o planinama i mogućnostima planina te potencijala koji nude.

Tonković je u sadržajnoj prezentaciji pod nazivom „Planinski proizvodi“ pokazala kako se u svijetu planine koriste u gospodarske i turističke svrhe na razne načine. Neki od primjera ukazali su na profitabilnu proizvodnju kave na planinama, dok su drugi sezali do devetomjesečne turističke sezone planinskih destinacija u Francuskoj.  Isto tako, Tonković je u prezentaciji naglasila kako se Sjeverni Velebit može značajno i kvalitetno iskoristiti u turističke svrhe, ali i gospodarske s obzirom da se može razvijati stočarstvo te postoji mnogo prostora za napredak.

Na događanju su nastupila i kulturno-umjetnička društva iz Krasna te Poličnika. Dok su iz KUD-a Čuvarice ognjišta Krasno pjevali domaće ličke pjesme, muški KUD Carza iz Poličnika dao je i dalmatinskog duha s diplama i ojkanom. Publika je oduševljeno reagirala na duboke dalmatinske glasove i veselo zapljeskala u ritmu pjesama.

Premijera filma Krajačev san koji se snimao dvije i pol godine bio je vrhunac večeri i obilježavanja Dana planina. 52 minute tišine u dvorani na Krasnu za vrijeme trajanja filma, i tek pokoja oduševljena reakcija publike, pokazale su da je film u autorstvu Mire Andrića pun pogodak. Krajačev san pokazao je metode izrade pastirskih stanova na Velebitu, korištenje starih materijala i za izgradnju tih kućica na Velebitu, a na kraju i posjete turističkih grupa pastirskim stanovima na Lubenovcu i Alanu. Podsjetimo, u obnovu pastirskih stanova uloženo je oko 6 milijuna kuna i većinu sredstava osiguralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, što dovoljno govori o važnosti ovakvih objekata u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Uvijek prilagodimo program zadanoj temi, večeras su to bili planinski proizvodi. Kao što ste vidjeli imali smo jednu prezentaciju na tu temu, i ono što je bilo posebno, prikazali smo film Krajačev san o rekonstukciji pastirskih stanova na lokalitetima Alan i Lubenovac. Ti lokaliteti su zapravo preduvjet povratka stočarstva na Velebit. – izjavila je ravnateljica Parka gđa. Mirjana Javor.

Kako je bilo na Danu planina u Krasnu, pogledajte u fotogaleriji.

Foto: Stipe Renje

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close