Događanja

FOTO Mladi Bibinjac Tomislav priredio izložbu ratnog znakovlja i odora koje skuplja od 7. razreda

POVODOM OBILJEŽAVANJA 30. OBLJETNICE VRO "MASLENICA"

Povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO “Maslenica” u Kneževoj palači u Zadru otvorena je izložba “Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata”.


Na izložbi su postavljene fotografije zadarskih fotografa iz fundusa NMZ-a koje dokumentiraju stradanja Zadra i građana Zadra tijekom agresorskog topničkog granatiranja, ali i bogata kolekcija predmeta iz Domovinskog rata koje od 7. razreda skuplja Bibinjac Tomislav Lonić.

FOTO: Lika Club

Svaki predmet na izložbi ima nekoliko života; uporabni za vrijeme Domovinskog rata, život kao dio kolekcije koja čuva uspomenu na iznimno teško razdoblje hrvatske povijesti te život kao predmet izlaganja i prenošenja sjećanja na Domovinski rat i stvaranje Republike Hrvatske.

FOTO: Lika Club

Od kraja sedmog razreda osnovne škole skupljam ove predmete, dakle, više od pola moga života. S tim da većina ovih prikupljenih odora, znakovlja i opreme Hrvatske vojske je i, moglo bi se reći ‘moja generacija’, jer je staro 31 godinu. Mladi, nažalost, nisu upoznati s time. Čak i oni koji su sudjelovali u Domovinskom ratu već su na neke stvari i zaboravili pa i njima ovo služi kao podsjetnik na to vrijeme. Neko je znakovlje rađeno u jako malo primjeraka i nije baš toliko viđeno”.

FOTO: Lika Club

Tomislav nam je objasnio i kako su u Kneževoj palači izloženi i neki predmeti koje trenutno posjeduje samo on, dakle, jedini takve vrste u cijeloj Hrvatskoj.

FOTO: Lika Club

“Radi se i o ratnom plamencu 159. brigade Zadar, znači jedan jedini takav primjerak. Neka znakovlja imaju i svoju priču, priču jedinstvenu osobama kojima je pripadalo. Primjerice, ovdje su i osobne stvari nekih branitelja koji, nažalost, više nisu među nama. Neki koji su mi donirali predmete su također u međuvremnu preminuli, a neki su predmete ostavili kao ostavštinu poslije svoje smrti. Rekli su svojim obiteljima da te predmete doniraju upravo meni”, priča nam Tomislav Lonić.

FOTO: Lika Club

Što se tiče same Like, među znakovljem i odorama u vlasništvu 32-godišnjeg Bibinjca, rođenog na dan kada je u Osijeku tenk pregazio crvenog fiću, na samom smo ulazu zamijetili i ratnu odoru i plakat 9. gardijske brigade, ali i oznaku 6. gardijske brigade, prije preustroja.

FOTO: Lika Club

Podsjetimo, 9. gardijska brigada “Vukovi” stvorena je iz postrojbi koje su tijekom 1991. – 1992. godine obranile Liku i zaustavile neprijateljsko nadiranje prema “kralježnici Hrvatske”.

Bile su to 118. i 133. brigada HV-a, a brigada je službeno zaživjela 1. studenog 1992. godine kao 6. gardijska brigada.

FOTO: Lika Club

“Ovo je iznimno rijetka odora. Prva pješačka bojna 9. gardijske brigade, a imam je već deset godina. Pronašao sam je u vojarni 9. gardijske brigade. Imam i oznaku druge haubičke bitnice, što je jako rijetka oznaka. Danas ih ukupno ima sačuvanih pet komada. Poklonio mi ju je jedan gospodin iz Like“, govori Lonić.

Inače, Tomislavova kolekcija broji preko 1500 predmeta, a posjetitelji će na ovoj izložbi moći pogledati preko njih 800. Lonićeva prva izložba inače je prvi put organizirana u rodnim mu Bibinjama, 5. kolovoza 2021. godine, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Tada je prvi put kolekcija prikazana javnosti na iznenađenje mnogih koji uopće nisu niti slutili da se u mjestu nalazi jedna takva kolekcija, kamoli da je brižno pazi jedan 32-godišnjak.

FOTO: Lika Club

Vrijednost Tomislavove kolekcije prepoznale su i braniteljske udruge te predmeti iz kolekcije često uveličavaju okrugle obljetnice osnivanja postrojbi.

Izložba ostaje otvorena do 19. veljače 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 

Foto: Lika Club

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close