Vijesti

FOTO Ličanke na seminaru u sklopu projekta WAHL – promjena i djelovanje u prirodi

Od 18. do 25. lipnja 2018. održao se bilateralni njemačko – hrvatski  Erasmus plus trening za stručnjake za rad s mladima u ruralnom području Europe u organizaciji Berlinske udruge Mensch Raum Land e.V. (čovjek, prostor, zemlja) i KMGNE (koledž za menadžment i oblikovanje održivog razvoja), a u kooperaciji s Omladinskom udrugom Podum. Radi se o projektu WAHL – promjena i djelovanje u prirodi koji afirmira stara znanja, nova zanimanja te alternativne životne prakse u svrhu razvoja ruralnih područja.


Prvi dio treninga održao se u malom naselju Karnitz u pokrajini Mecklenburg Vorpommern, nedaleko od Berlina, na seoskom imanju koje je zapravo trening centar za volontere iz cijelog svijeta koji preko Prijekthof Karnitz e.V. dobrovoljno dolaze volonterski raditi u zamjenu za smještaj i hranu te razmjenu novih znanja i iskustava.

Tema seminara je bila obučavanje stručnjaka u radu s mladima, upoznavanje europskog obrazovnog programa Erasmus plus, razvijanje temeljnih sadržaja za naredne buduće projekte razmjene s mladima na području zanatstva i novih tehnologija i osmišljavanje programa koji uključuje vještine poznavanja starih zanata i tradicije uz primjenu novih tehnologija. Cilj je potaknuti razvijanje ruralnih područja i prepoznavanje potencijala u ruralnom području te aktiviranje mladih kroz programske aktivnosti i praktično učenje (obrada vune, drveta, vrtlarstvo i sl.). Internacionalni rad nudi alternativne forme zapošljavanja i otvaranje perspektive kroz zapošljavanje.

Sudionici seminara bili su različitih zanimanja i dobnih skupina. Dva studenta likovne umjetnosti iz Zagreba, profesor turizma s fakulteta iz Slovenije, producent i slobodni umjetnik iz Bjelovara, teoretičarka i predavačica iz područja pedagoških znanosti iz Njemačke te nekoliko lokalnih stručnjaka iz područja rada s mladima uz predavače iz Erasmus plusa. Između ostalih, na seminaru su sudjelovale i Petra Butković iz Gospića – voditeljica Klastera Lika Destination te Viktorija Rogić – članica udruge Gačanka iz Otočca, koje su, osim predstavljanja udruga iz kojih dolaze, predstavile i kraj iz kojeg dolaze te su iz prve ruke ostale sudionike upoznale s problemima s kojima se susreću mladi iz Like.

Osim petodnevnog  boravka na imanju u ruralnom području i odrađivanju kreativnih i sadržajnih radionica, sudionici su posjetili još nekoliko obližnjih imanja kao primjere dobre prakse u razvoju ruralnih područja te Alte Giesseri e.V. u Berlinu. Nakon povratka u Berlin i  upoznavanja s kulturom Berlina, sudionici su svoje druženje završili u Berlinskom parlamentu u društvu suradnika parlamenta gospodina Josipa Juratovića, s kojim su podijelili svoje iskustvo, planove i stečena znanja, ali i ideje za budućnost.

Drugi dio seminara odnosno sljedeći susret istih sudionika predviđa se na području grada Otočca, točnije u Podumu, u razdoblju od 23. do 30.srpnja 2018., gdje će se kroz razradu projektnih zadataka, započetih u Berlinu, realizirati konkretne ideje.

Osim puno razmijenjenih informacija, odrađenih predavanja, izleta i posjeta raznih imanja i radionica,  sudionici su imali priliku pobliže upoznati se te kreirati ideje za buduću suradnju, a kako je prošao njihov prvi susret pogledajte u fotogaleriji:

 

Foto: Viktorija Rogić

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close