Turizam

FOTO: Kako doći do predivnog MAGLOVITOG pogleda sa Sjevernog Velebita?

Velebit je vječna inspiracija svakog fotografa, ali i gosta


Vaš put na mističnu planinu – Velebit, kreće iz malog mjesta Krasno u Ličko-senjskoj županiji. S kontinentalne strane u Krasno je najlakše doći autocestom A1 s koje trebate sići na izlazu Otočac. Prema Krasnu se potom 20-ak km vozite asfaltiranom, zavojitom planinskom cestom, polako se uspinjući.

S jadranske obale do Krasna dolazite skrenuvši u Svetome Jurju, gradiću smještenom 10-ak km južno od Senja, na zavojitu planinsku cestu kojom se 12 km uspinjete do mjesta i prijevoja Oltari (1018 m n.v.), a potom se blago spuštate još desetak kilometara prema Krasnu. Ukoliko odmah želite u Park, trebate u Oltarima skrenuti desno, slijedeći putokaze. Do ulaza u Park, Babić Siče vozite se 10 km asfaltiranom cestom.

Parku se može pristupiti sa sjeverne i južne strane

Babić Siča (1300 m n.v.) nalazi se na sjevernom dijelu Parka i glavni je ulaz za sve one koji žele posjetiti područje Zavižana i Velebitskog botaničkog vrta. Do Babić Siče se dolazi iz pravca Oltara, blago se penjući asfaltiranom cestom u dužini od 10 km. Od Babić Siče do Zavižana vodi 7 km neasfaltirane planinske ceste. Iz Krasna do Babić Siče možete doći vozeći se makadamskom cestom (5 km) kroz zaselak Vukelići.

Želite li posjetiti područje Štirovače tj. južni dio Parka, iz Krasna se vozite asfaltiranom zavojitom cestom 29 km. Idete li na Alan, 3 km prije spuštanja u dolinu Štirovače skrenete na zapad, prema moru te se do Planinarske kuće Alan vozite oko 9 km po neasfaltiranoj cesti bez većih uspona. S jadranske ceste, iznad Jablanca, se također možete uspeti do Planinarske kuće Alan 25 km dugom asfaltiranom, ali prilično uskom cestom.

Kad se popnete na jednu od ovih visokih lokacija, očekuje Vas pogled sljedećih fotografija, a zabilježili su ih Stipe Renje i Ines Friščić. Više fotografija pogledajte i na Facebook stranici NP Sjeverni Velebit ovdje. Uživajte i sretan put!

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close