DogađanjaVijesti

FOTO Bruno Šimleša predstavio “Istine i laži o ljubavi” u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić

Sinoć je u  Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić gostovao Bruno Šimleša, poznati hrvatski autor knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti.


Povodom  Svjetskog dana knjige i Noći knjige Samostalna narodna knjižnica Gospić organizirala je književno druženje s Brunom Šimlešom. U uvodnoj riječi ravnatelj Milan Šarić pozdravio je sve prisutne i naglasio da se Svjetski dan knjige obilježava 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je tog dana 1616. godine preminuo Miguel de Cervantes, i, dan ranije, William Shakespeare.

Kroz zanimljivo i zabavno predavanje, puno komentara i rasprava, Bruno Šimleša je predstavio svoju zadnju knjigu”Istine i laži o ljubavi“. Knjiga je podijeljena u 4 dijela, a napisana je u istom stilu kao i ostala Šimlešina djela: “žestoko i argumentirano”. Prvi dio knjige govori o ljubavi općenito, a tema drugog dijela su narodne mudrosti o ljubavi s kojima se autor ne slaže poput “ljubav ide preko želuca“.

Ljubav se puno ljepše i raskošnije izražava kroz trenutke razumijevanja, podrške, suosjećanja, slušanja i brojnih drugih načina, a batak, dobar batak, odojak… svaka čast, ali iskreno ako se sve svede samo na to da se brinemo za nečiji želudac a ne nečije srce ili um, nisam baš siguran da je to najrazvijeniji ljubavni odnos, rekao je Šimleša.

Još jedno veliko poglavlje knjige odnosi se na uobičajene razlike između žena i muškaraca gdje je autor naglasio da ne postoji nešto što se odnosi na sve žene, muškarce, katolike, Ličane i slično. Nema generalizacija, ali ima nekih stvari koje se više odnose na žene nego na muškarce i obrnuto. Na primjer, veliki broj žena često misli da moraju biti “super žene” i da moraju biti u svemu uspješne, dok su muškarci zadovoljni sa sobom onakvi kakvi jesu.

Uspoređujući muškarce i žene s istim karakteristikama, recimo da imaju 5 vrlina i 2 mane, kako će se osjećati prosječni muškarac, a kako prosječna žena?  Žena očajno, a muškarac sa 5 vrlina i 2 mane, ne samo čisto solidno nego fantastično, on je čisti car. Dok će većina žena toliko često razmišljati o te 2 mane i toliko se njima posvetiti da će ovih 5 vrlina uzeti zdravo za gotovo, istaknuo je Šimleša.

Šimleša je počeo pisati prije 17 godina, a do sada objavio je devet knjiga od kojih su “Ljubavologija” i “Škola života” jedne od najprodavanijih. Nakon prve knjige počeo se susretati s ljudima i razgovarati o njihovim životima, a dio iskustva s tih sastanaka prepričava u svojim knjigama.

 

Foto: LIKACLUB

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close