Događanja

FOTO Avanturistički dvojac iz Otočca na alpinističkom usponu u Švicarskoj

Avanturistički dvojac iz Otočca, Stipe Piršljin i Milan Krznarić krenuli su u petak poslijepodne u Švicarsku na surov i opasni vrh Kreuzberg III na planinskom masivu Alpstein u alpinističko penjanje.


Planinski masiv Alpstein spada u dio Appenzell Alpa koji je smješten na sjevero-istočnom dijelu Švicarske, a vrh Kreuzberg III kojeg su penjali visok je 2020 m sa vrlo dojmljivim i opasnim stijenama koje predstavljaju raj za alpiniste. Stijena sa smjerom Sudrippli koji su ispenjali je iznimno zahtjevan i pruža prekrasni pogled na planinski masiv, a ocijenjen ocjenom 6a i ima 5 cugova (dužina) u ukupnoj dužini od 140 m.

Nakon što smo u petak poslijepodne u Otočcu popili odličnu kavu u Book cafe Paradiso, krenuli smo na 900 km dug put koji je trajao oko 11 sati vožnje kroz pet država (Slovenija, Austrija, Njemačka, Lihtenštajn i Švicarska). U kasnim večernjim satima stigli smo do parking zone u mjestu Nasseel koji se nalazi na 813 mnv, otkuda smo u subotu u jutro krenuli prema vrhu. Obzirom kako je to bio cjelodnevni poduhvat sobom smo uz svu potrebnu opremu ponesli i dovoljnu količinu hrane i vode, jer sami put do doma trajao je oko dva i pol sata. U podnožju grebena nalazi se dom Roslenalphutte (1767 mnv) u kojem dvije kave i dvije mineralne koštaju ukupno 110 kuna, a porcija špageta 125 kuna. Od doma do početka penjanja smjera trajalo je oko 40 minuta. Samo penjanje po stijeni je bilo tehnički zahtjevno jer su litice grebena izložene u vertikali, a širina je bila između 30 do 50 cm. Iznimno je bila dojmljiva traverza (bočni prijelaz uz stijenu) koji je zbog uske stijene i vertikale u visini od 140 m stvarao dodatni adrenalin dok smo u prelasku smjera rukama tražili hvatišta po vrhu grebena bez sigurnog uporišta na penjačice gdje je sva težina tijela bila na rukama. Isti dan smo se živi i zdravi po mraku u 22 sata vratili do auta, gdje smo noćili, a u nedjelju se vratili u Hrvatsku. Želimo se zahvaliti Max-prom –trgovini boja, lakova i alata, te Book cafe Paradiso iz Otočca, a posebno se zahvaljujemo Villa Plitvice Sun iz Udbine koji su nam pomogli u ostvarenju ovog uspona, ističu  Milan i Stipe.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close