Turizam

FOTO: 16. ili 21. STOLJEĆE? Povijesni Senj i USKOCI oživjeli na nekoliko dana

Grad Senj poznato je turističko središte koje već desetljećima tiho živi od turizma. Ne toliko medijski izloženo turističko mjesto, svoj posao odrađuje u lijepoj tišini. Ličko je to  kupalište za sve Brinjake i Otočane, a europsko kupalište za brojne druge nacije.  Ljeti poznati turistički grad koji se nalazi na sjecištu puteva prema Lici i Dalmaciji, ovih dana živi svoje 16. stoljeće.

Uskoci u prvotnom povijesnom pojavljivanju nisu bili na moru, već su u Senj došli nakon pada Klisa i pogibije Kružića 1537. godine. Kroz 16. stoljeće plijenili su osmanske brodove koji su se uz kvarnersku obalu upućivali prema Veneciji, pokazavši se dobrim gusarima u malim bracerama. Uvijek su bili nazivani velikim bogatim  junacima, iako povijesna istina kaže da i nisu bili tako bogati već su se gusarstvom bavili iz potrebe za preživljavanjem.

U nekom trenutku Uskoci su se osjetili izdanima i od Venecijanaca nakon što su ovi sklopili mir s Osmanlijama 1573., i tada je počeo kraj Uskoka. 1597. Uskoci su čak napali flotu venecijanskih i osmanskih trgovačkih brodova u rovinjskoj luci u Istri, s 500 ljudi i 17 bracera, uzevši veliki plijen. Bracere su često pokazivale mnogo bolje performanse od venecijanskih galija.

Duga povijest, koja je za Uskoke završila nakon Uskočkog rata, završena je 1617. godine, pri čemu su Uskoci raseljeni na područje Otočca i Žumberka.

HRT o ovoj priči snima igrano-dokumentarnu seriju, a ovih dana nalaze se upravo u Senju. Fotograf Marjan Prpić Luka snimio je fotogaleriju koja podsjeća na 16. stoljeće, pa smo se i mi zapitali, u kojem smo stoljeću? Pogledajte nekoliko prekrasnih kadrova!

 

 

 

 

Foto: Marjan Prpić Luka

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close