Događanja

Filmovi 2015. : Najviše se očekuje od novih “Ratova zvijezda” i “Osvetnika”

Prošla je godina bila katastrofalna po broju posjetitelja u američkim kinima: tako slab odaziv gledatelja -milijardu i 260 milijuna – zabilježen je davne 1994., točno prije dva desetljeća.

Nije to bilo osobito iznenađenje, još u proljeće filmski su analitičari upozoravali da se ono što su holivudski “majori” pripremili za ljeto – komercijalno najvažnije razdoblje godine – čini dosta mršavim, a tako je i bilo. Samo je jedan film prešao bruto zaradu od milijardu dolara, “Transformeri 4”, a i nad time se nitko nije oduševljavao, jer se očekivalo više: rezultat bi bio i gori da ljetnu sezonu nisu spasili “Čuvari galaksije”.

Kraj godine je srećom bio jak, posebno su dobro prošli serijali “Igre gladi” i “Hobit”, tako da je raspoloženje u filmskom biznisu ipak donekle popravljeno. Optimizam, međutim, budi popis naslova za 2015., bar dvostruko atraktivniji od onog za lanjsku sezonu. Već sama činjenica da je najave za nova izdanja “Ratova zvijezda”, “Osvetnika”, “Žestokih 7” i “Pedeset nijansi sive“ pogledalo – u prosjeku – između 50 i 100 milijuna korisnika interneta svjedoči da nema bojazni za novu sezonu, kojom, dakako, dominiraju franšize, najstabilnija dosjetka da se velikim holivudskim kompanijama zajamči zarada.

 Najviše se očekuje od sedmog izdanja “Ratova zvijezda“, koji će prvi put distribuirati Disney, a ne 20th Century Fox. Odmah je to pobudilo bojazan da će serijal skrenuti prema dječjoj i obiteljskoj publici, čemu je već bio jako blizu u “Povratku jedija“ i “Fantomskoj prijetnji”, no J.J. Abrams, jedan od tvoraca kultne serije “Izgubljeni”, koji je uspješno uskrsnuo i filmske “Zvjezdane staze”, jamči da o tome nema govora. Koscenarist mu je veteran Lawrence Kasdan, koji je napisao najbolje izdanje serijala “Imperij uzvraća udarac”, što također ohrabruje. Radnja se odigrava tri desetljeća nakon zbivanja u “Povratku jedija”, a uz mnoštvo novih glumaca nastupaju i glavni glumci tog filma Harrison Ford, Mark Hamill i Carrie Fisher, ali bez kozmetičkih dotjerivanja.

Prihodi novih “Ratova zvijezda” zbrajat će se još dugo u 2016. godini, jer je premijera tjedan dana prije Božića, tako da će najuspješniji film u 2015. po svoj prilici biti “Osvetnici: Doba Ultrona”, koji su u kinima već krajem travnja. Njegovi producenti Marvel i Disney razigrali su kompliciran sustav po kojem svaki od super junaka koji se u njemu pojavljuje povremeno dobije i samostalan film, tako da gledatelji imaju dojam da je tim Osvetnika neprestano na ekranima. Lani je osobito dobro prošao “Kapetan Amerika: Ratnik zime”, naslovnog protagonista ćemo gledati i u “Osvetnicima”, no Iron Man će po svoj prilici imati glavnu riječ. Vrlo efektna najava u završnici podsjeća na “Transformatore”, što možda nije minus.

Dva nekad vrlo popularna serijala vraćaju se u kina. Treći “Jurski park” zaradio je tri puta manje od prvoga, što je bio glavni razlog zašto smo tako dugo čekali na “četvorku”. Naslov joj je “Jurski svijet”, režira je Colin Trevorrow, koji je prije toga potpisao samo zanimljivu niskobudžetnu komediju “Sigurnost nije zajamčena”, dok je u glavnoj ulozi Chris Pratt iz “Čuvara galaksije” i humorističke serije “Parkovi i provodi”. Šanse za uspjeh su puno veće nego novom izdanju “Terminatora”, jer je u međuvremenu Arnold Schwarzenegger postao neka vrsta otrova na kino blagajnama, televizijski redatelj Alan Taylor nije baš oduševio blockbusterom “Thor: Svijet tame”, a ni scenaristička ekipa ne budi entuzijazam.

Velika je zagonetka kako će proći ekranizacija bestselera “Pedeset nijansi sive”. U kreativnom timu bilo je dosta izmjena, redateljica Sam Taylor-Johnson dosad se samo mogla pohvaliti filmom “John Lennon – dečko koji ne obećava”, glumci Dakota Johnson i Jamie Dornan ne izgledaju loše, no pitanje je hoće li producenti ublažiti scene seksa kako bi u kina privukli i mlađe tinejdžere ili će se usmjeriti na publiku koja knjigu pretvorila u hit. Nezgodan balans u kojem pogrešan potez znači da neće biti nastavaka.

U “ziherice” treba ubrojiti sedmo izdanje “Brzih i žestokih”, te “Spectre”, novi film iz serijala o Jamesu Bondu, a ne treba brinuti ni za nastavak komedije “Ted” s Markom Wahlbergom i prostačkim plišanim medvjedićem, koji je preklani zgrnuo u kinima 550 milijuna dolara bruto.

Očekuje nas još nekoliko filmova o super junacima, ponajprije obnovljena franšiza “Fantastične četvorke”, zatim Marvelov “Ant Man” s Paulom Ruddom, nekoliko bajki – neobična verzija “Knjige o džungli” sa životinjama koje govore glasovima filmskih zvijezda, Disneyjeva “Pepeljuga” s Lily James iz serije “Downton Abbey”, Helenom Bonham Carter i Cate Blanchett te “Pan” s Hughom Jackmanom i Roonie Marom, nova inačica “Petera Pana”, dok je tijekom godine raspoređena sva sila crtića: Pixarov inovativni “Iznutra izvana” mogao bi ispasti najzanimljivije, “Malci” iz serijala o Gruu najkomercijalnije, a poseban doživljaj mogli bi predstavljati “Peanutsi” u 3-D kompjutorskoj animaciji.

Filmoljupci gorljivo iščekuju novi vestern Quentina Tarantina “Omrznutih osam” kao i gotički horor njegova prijatelja Gulillerma del Tora “Crimson Peak”.

Foto: Disney Movies
Tekst: Jutarnji list

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close