Vijesti

Evo zašto se dobro tuširati hladnom vodom

Tuširanje hladnom vodom, pokazala su mnoga istraživanja, ima blagotvoran učinak na organizam


Zanimljivo istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da osobe koje se svakodnevno tuširaju dvije minute hladnom vodom rjeđe obolijevaju od prehlade, što je posljedica snaženja imuniteta!

Dakako, topli tuš je puno ugodniji, ali tuširanje hladnom vodom ima svoje prednosti.

Krvotok: Ukoliko se naizmjenično tuširate toplom i hladnom vodom, poboljšavate rad krvotoka, što je dobro djeluje na krvožilni sustav. Naime, krvne se žile stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže tlak i ubrzava protok krvi.

Energija: Svima nam je dobro poznat učinak umivanja hladnom vodom. Također, tuširanje hladnom vodom daje energiju i djeluje okrepljujuće na cijelo tijelo. Srce počinje jače kucati, a bolja prokrvljenost umanjuje umor.

Imunitet: Da, zvuči pomalo nevjerojatno, ali istraživanja su pokazala da tuširanje hladnom vodom poboljšava imunitet!

Mršavljenje: Jeste li znali da hladna voda pospješuje sagorijevanje kalorija te tako potiče mršavljenje? Hladan tuš zapravo navodi tijelo da poveća svoju temperaturu, a unutarnje zagrijavanje tijela ubrzava metabolizam i trošenje kalorija. Osim toga, tuširanje hladnom vodom potiče izmjenu tvari i poboljšava cirkulaciju, što je izvrsno u borbi protiv celulita.

Ipak, budite oprezni – tuširanje hladnom vodom neka bude postupno kako ne biste izazvali šok tijela ukoliko niste naviknuti na niske temperature vode. Prvo se tuširajte toplom vodom, a zatim je rashlađujte sve dok to možete izdržati.


 

Tekst: tportal

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close