Sport

Evo zašto Hajduk traži da se izbaci Lokomotiva

Nakon što se NK Lokomotiva oglasila priopćenjem vezano za sastanak čelnika HNS-a i vodstva Hajduka, stigao je odgovor s Poljuda u vidu objavljenih dokumenata zbog kojih je splitski klub tražio da se ‘Lokosima’ ne izda licenca…


Hajduk je javno objavio dokumente koje je poslao HNS-u, Komisiji za licenciranje i Izvršnom odboru, sa zahtjevom da se NK Lokomotivi ne izda licenca za igranje u 1. HNL. Dokumente je također proslijedio na znanje međunarodnim nogometnim asocijacijama, ECA, UEFA i FIFA.

”Poštovani,

s obzirom na započeti proces licenciranja klubova I HNL za sezonu 2015/2016, tražimo da se NK Lokomotivi odbije zahtjev za izdavanje licence, odnosno da se NK Lokomotivi ne izda licenca za 1. HNL od strane organa za licenciranje klubova.

Naime, prema Pravilniku o licenciranju HNS-a, te pozitivnim propisima UEFA-e, u istom rangu natjecanja (osobito u profesionalnom nogometu), ne mogu nastupati međusobno povezani pravni subjekti.

U Prvoj HNL postoji pravni subjekt (GNK Dinamo), koji ima kontrolu nad tražiteljem licence (NK Lokomotiva), što je temelj da se za klub NK Lokomotiva ne može izdati licenca za natjecanje u 1. HNL.

Kako je NK Lokomotiva, povezani pravni subjekt sa sudionikom 1. HNL GNK Dinamo, tražimo da se provede naš gore istaknuti zahtjev.

Obrazloženje i dokazi o međusobnoj povezanosti NK Lokomotive i GNK Dinamo su u prilozima:

Prilog 1: Povezanost klubova u nogometnim i poslovnim aktivnostima kroz međusobnu razmjenu igrača – prema podacima iz Glasnika HNS-a, kao i podacima iz Comet sustava u zadnjih 5 godina, između 50-70% igrača Lokomotive su bili članovi i registrirani igrači GNK Dinamo, što pokazuje i dokazuje međusobnu povezanost klubova i ovisnost NK Lokomotiva o GNK Dinamo

Prilog 2: Podaci Sveučilišta Neuchatel, Švicarska, Studija CIAS – pokazuju da NK Lokomotiva nema niti jednog lokalno treniranog igrača, (a u svom sastavu ima preko 10 lokalno treniranih igrača GNK Dinamo) što pokazuje i dokazuje da je NK Lokomotiva potpuno ovisna o GNK Dinamo

Prilog 3: Prema rezultatima u 1. HNL u proteklih 5 godina, NK Lokomotiva je klub sa najmanje osvojenih bodova u susretima sa GNK Dinamo od svih klubova koji su u 1. HNL participirali više od jedne sezone, a ti rezultati se mogu posljedično povezati i sa utjecajem i ovisnosti NK Lokomotiva o GNK Dinamo

Čak su i trener NK Lokomotiva i igrač NK Lokomotiva u sezoni 2014/15 kažnjeni zbog namjernog i nesportskog dobivanja žutih kartona kako bi namjerno izbjegli nastup u utakmici protiv GNK Dinamo

Prilog 4: Prema analizi javnih medija od 2009 godine 57 igrače je transferirano iz GNK Dinamo u NK Lokomotivu, 10 igrača iz NK Lokomotiva u GNK Dinamo, a u tekućoj sezoni 2014/15 je čak 13 igrača GNK Dinamo ustupljeno (na posudbi) NK Lokomotivi, što još jednom dokazuje međusobnu povezanost ovih subjekata i ovisnost NK Lokomotiva o GNK Dinamo.

Prilog 5: U službenom izvješću ECA (European Club Association), europskog udruženja klubova o radu omladinskih škola, NK Lokomotiva je navedena kao ”farm team” ili B momčad GNK Dinamo. Dijelove izvješće ECA-e koji se odnose na vezu GNK DInamo i NK Lokomotiva možete pronaći na sljedećim poveznicama 1 2 3 4 5

Prilog 6: Rješenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – Služba sportske inspekcije kojim se ukida licenca za natjecanje u Prvoj HNL 2009/2010 zbog povezanosti s GNK Dinamo. Licencu je donijela Komisija za licenciranje HNS-a uvjetno i to protivno odredbama Pravilnika o licenciranju.

Posljedica svih ovih gore navedenih činjenica je da u istom rangu natjecanja imamo dva međusobno izuzetno povezana pravna subjekta, od kojih je jedan direktno ovisan o drugome, čime se onemogućava regularno natjecanje kako ga propagira FIFA i UEFA – fair play.

Uvjereni smo kako ćete kroz ove dokaze prepoznati međusobnu povezanost pravnih subjekata koja kao posljedicu u konačnici ima utjecaj na regularnost natjecanja u Prvoj HNL.”


 

Tekst: gol.dnevnik
Foto: wikimedia commonsČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close