Vijesti

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Krpelji su najbrojniji u proljeće i ljeto, a povremeno i u ranu jesen. Kako tada i najviše boravimo u prirodi, ne propustite pregledati sebe i dijete svaki put.


Najčešće se uhvate na mjestima gdje je koža vlažna i mekana – trbuh, prepone, pazuh, iza ušiju, zatiljak, vrat, dojke, a kod djece i glava. U trenutku kad krpelj probode kožu počinje se hraniti krvlju. Tada može doći do zaraze, Lyme borelioze, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije, erlihioze. Brzo uklanjanje važno je radi smanjivanja mogućnosti zaraze, piše 24sata.

“Nakon što krpelj dođe na tijelo traži pogodno mjesto za ubod, a to može potrajati i više sati. Zato je preporučljivo u prirodi pregledati se svaka dva do tri sata kako biste ga uklonili prije uboda”, kaže dr. Ivana Novak.

Napominje kako se krpelje odstranjuje pincetom tako da se približi što više glavi i povuče bez okretanja (kako se prije preporučivalo). U slučaju da glava ostane u koži može se ukloniti sterilnom iglom. Treba pripaziti i na izbor obuće i odjeće. Preporučuju se dugi rukavi, hlače uvučene u čarape, zatvorene cipele, svjetlija odjeća (krpelj se teže vidi na tamnom) i materijali bez dlačica (poput vune i flanela) jer se na njih krpelj teže prihvaća.

Ljudima koji često borave u prirodi preporučuje se cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Cijepiti se mogu i djeca starija od godine. Prvu dozu najbolje je primiti zimi, drugu od mjesec do tri nakon prve, a treću od devet do 12 mjeseci nakon druge. Zaštita traje tri godine.

 

Izvor: n1info.com | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close