Vijesti

Evo kako glasi vremenska prognoza za ljeto

Accuweather je prije godinu dana objavio prilično preciznu prognozu za kišno ljeto 2014. u Hrvatskoj


Američka meteorološka firma Accuweather objavila je prognozu za ljeto za područje Europe prema kojoj će u Hrvatskoj biti najtoplije na kontinentu. Ljeto će, najavili su, obilježiti visoke temperature, čak i više od prosjeka.

Nakon vlažne zime i kišnog početka proljeća, od lipnja nam dolazi suša.

Meteorolog Eric Leister ističe da će sredinu ljeta obilježiti valovi vrućine koji će zahvatiti područje Balkanskog poluotoka, jugoistok Europe te krajeve uz Crno More.

Toplina će, prema toj sezonskoj prognozi, obilježiti i ljeto na većem dijelu Sredozemlja, od Španjolske, preko juga Francuske do Italije. Na zapadu Španjolske i u Portugalu te na području Skandinavije i na sjeveroistoku kontinenta najavljuju kišovito ljeto. Te bi krajeve trebale zahvaćati česte ciklone i fronte.

ljeto460_824637S0
Accuweather

 

Česte grmljavinske oluje se prognoziraju i za dio srednje Europe te posebno istočne Europe.

Veće i dugotrajnije vrućine bi trebale izostati i u zapadnoj Europi. U Irskoj i Škotskoj ljeto bi moglo biti i hladnije od prosjeka.

Crometeo podsjeća da je Accuweather prije godinu dana objavio prilično preciznu prognozu za kišno ljeto 2014. u Hrvatskoj, no navodi da, iako se sezonske prognoze usavršavaju, treba uzeti u obzir da je postotak njihove ostvarivosti bitno niži od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza.


 

Tekst: Jutarnji list

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close