LikaVijestiKarijera

FOTO Europsko obrazovanje za osnovnoškolce i djecu iz vrtića u Brinju

U organizaciji udruge Notalika iz Brinja u suradnji s doc.dr.sci. Daliborom Paarom s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održane 19. svibnja 2023. radionice o klimatskim promjenama za oko 150 osnovnoškolaca i djece iz vrtića te njihovih učitelja i odgajatelja.


Sudjelovala su djeca iz dječjeg vrtića Tratinčica Brinje i svi učenici osnovne škole Luke Perkovića Brinje u čijem je prostoru održano ovo obrazovno događanje.

Ideja je da se djeci u Lici pruži uvid u izazove suvremenog društva i motivirati ih u smjeru suvremenih zanimanja, ali i upozna s problematikama koje će ih pratiti tijekom ovog stoljeća. Jedna od važnih tema na globalnoj razini, a koja se već snažno očituje u Lici su klimatske promjene. Presušivanje izvora pitke vode u sušnim razdobljima, poplave i kišni ekstremi, ledene oluje, sve su to izazovi s kojima se susrećemo već danas.

Znanstveno obrazovanje danas je jedan od ključnih smjerova u suvremenom europskom obrazovanju. U Hrvatskoj, kako i u Europskoj uniji suočavamo se sa sve većim nedostatkom radne snage u STEM područjima (prirodne znanosti, tehnologija, inženjerstvo, matematika). Zanimanja 20. stoljeća ubrzano nestaju i mijenjaju ih nova koja zahtijevaju potpuno nova znanja i vještine. Obrazovni sustavi presporo prate promjene na tržištu rada i napredak znanosti i tehnologija. Zato danas znanost i znanstveno (STEM) obrazovanje postaju bitan dio društva 21. stoljeća. Znanstvena komunikacija i popularizacija znanosti danas poprimaju novo značenje u kontekstu izazova s kojima se čovječanstvo suočava kao što su pandemija, klimatske promjene, izvori energije te izazovi vezani uz nove tehnologije i umjetnu inteligenciju.

Program popularizacije znanosti „Znanstveno obrazovanje od rane dobi – prema suvremenom obrazovanju za zanimanja i građane 21. stoljeća“ provodi se od 2018. godine uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Aktivnosti u Brinju pokrenula je udruga Notalika uz podršku općine Brinje. Notalika je kao relativno mlada lička udruga usmjerena je na poticanje širokog spektra aktivnosti u Lici, od promoviranja rock glazbe, organizacije glazbenih događanja do aktivnosti u području baštine, ekologije, zaštite prirode i okoliša i obrazovanja djece. Lika sa svojim kulturno-povijesnim i prirodnim posebnostima ima potencijale postati važno mjesto na razini Europske unije.

„Izrazito smo zadovoljni provedbom ovog projekta i pozitivnim odazivom u osnovnoj školi Luke Perkovića i dječjem vrtiću Tratinččica na čemo se posebno zahvaljujemo njihovim ravnateljicama Ivani Rajković i Ružici Perković. Zbog toga ćemo se i u budućim projektima fokusirati na školu i vrtić jer to apsolutno zaslužuju“, kazao nam je predsjednik udruge Notalika, Marjan Prpić.

Ovogodišnjim projektom htjelo se ukazati na klimatske promjene i potrebe očuvanja izvora pitke vode, odnosno zaštite prirode i okoliša planiran je kao višednevna događanja, od školskih radionica, ekološke akcije čišćenja jame Mramor i obližnjih vrtača od nakupljenog smeća, dok je mještanima pružena prilika da kroz organizirani okrugli stol, predavanje i izložbu saznaju sve što ih zanima o vrijednosti krša kao glavnog izvorišta pitke vode i potrebe njegove zaštite. Osim toga, planirana je i multimedijalna izložba o recentnim istraživanjima Rokine bezdane, speleološkog objekta sa najvećom podzemnom rijekom u Hrvatskoj i staništem endemske Čovječje ribice te špilje Siničići uz prikazivanje autorskih dokumentarnih filmova o tome, nešto što do sada brinjaci nisu imali prilike vidjeti.

„Nažalost, kao neprofitna udruga ovisimo o donacijama, a ovakvi projekti vrlo vrijedni za lokalnu zajednicu iziskivaju i određene ne male troškove našoj udruzi. Zbog toga smo bili prisiljeni otkazati dio planiranih događanja i kao prioritet izdvojili rad sa osnovnom školom i vrtićem, jer ipak najmlađi su ti kojima je lakše „usaditi“ svijest o potrebi očuvanja okoliša u kojem živimo. Iako mlada udruga, do sada smo svojim aktivnostima i provedenim projektima pokazali da nam je stalo te da doprinosimo lokalnoj zajednici i kulturnom životu Brinja te da će se to i u budućnosti prepoznati kao vrijednost koju treba podržavati“, istaknuo je M. Prpić

 

Izvor / Foto: PR

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close