Energetika

Europska komisija poziva Hrvatsku da poštuje pravila EU-a o označivanju guma

Europska komisija odlučila je pokrenuti postupak zbog povrede upućivanjem službene opomene Hrvatskoj (INFR(2023)2159) zbog neobavješćivanja o nacionalnim pravilima o sankcijama koje izriče za kršenja Uredbe EU-a o označivanju guma (EU) 2020/740 u pogledu učinkovitosti potrošnje goriva i drugih parametara.


Ovom se Uredbom utvrđuje sustav označivanja kojim se potrošačima omogućuje odabir guma koje su u skladu s Uredbom u pogledu učinkovitosti potrošnje goriva, prianjanja na mokroj podlozi i buke. Gume s učinkovitom potrošnjom goriva mogu pomoći potrošačima da uštede na računima za gorivo i doprinesu smanjenju emisija CO2. Ključno je da sve države članice osiguraju da se na tržište ili u uporabu stavljaju samo gume koje su u skladu s Uredbom EU-a o označivanju guma te da se uvedu sankcije za povrede Uredbe.

Države članice morale su do 1. svibnja 2021. obavijestiti Komisiju o svojim pravilima o sankcijama i provedbenim mehanizmima. Hrvatska do zadanog roka nije obavijestila Komisiju o svojim pravilima. Komisija je od lipnja 2021. u kontaktu s hrvatskim tijelima i podsjetila Hrvatsku na tu obvezu izvješćivanja. Međutim, budući da Hrvatska još nije prijavila svoj sustav kazni, Komisija je odlučila uputiti službenu opomenu. Hrvatska ima dva mjeseca da odgovori i ukloni nedostatke koje je utvrdila Komisija. Ako ne dobije zadovoljavajući odgovor, Komisija može Hrvatskoj uputiti obrazloženo mišljenje.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close