Energetika

Europska komisija će uputiti Sudu Europske unije predmet protiv Hrvatske

Europska komisija (EK) u četvrtak je odlučila uputiti Sudu Europske unije predmet protiv Hrvatske zbog neobavješćivanja o mjerama kojima se u nacionalno zakonodavstvo prenosi Direktiva (EU) 2018/852 o izmjeni Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu, javlja energetika-net.com.


Direktivom 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu nastoji se zaštititi okoliš i osigurati dobro funkcioniranje unutarnjeg tržišta. Njome se, među ostalim, utvrđuju ciljevi za recikliranje ambalaže: članice EU-a morat će do 2025. reciklirati 65 posto svojeg ambalažnog otpada, što će 2030. porasti na 70 posto.

Članice su morale prenijeti Direktivu (EU) 2018/852 u nacionalno zakonodavstvo do 5. srpnja 2020. godine. Hrvatska nije u potpunosti prenijela sve relevantne odredbe ove Direktive u nacionalno zakonodavstvo, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Komisija je Hrvatskoj u listopadu 2020. poslala službenu opomenu, a u lipnju 2021. obrazloženo mišljenje. Hrvatska je odgovorila u srpnju 2021. i obavijestila Komisiju da će Direktiva biti prenesena Zakonom o gospodarenju otpadom i zakonodavnim mjerama (‘Pravilnik’) za ambalažu i ambalažni otpad.

Zakon o gospodarenju otpadom stupio je na snagu 31. srpnja 2021. godine, a zakonodavne mjere za provedbu ovoga Zakona nisu donesene niti su priopćene Komisiji.

 

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close