Vijesti

Europska agencija za lijekove: “AstraZenecino cjepivo je sigurno”

PROCJENA SIGURNOSTI

Europska agencija za lijekove (EMA) donijela je procjenu o sigurnosti upotrebe cjepiva AstraZenece protiv covida-19. Podsjetimo, nekoliko europskih zemalja obustavile su njegovo korištenje zbog straha od nuspojava.


Obustavu je započela Austrija nakon što se saznalo da je jedna serija izazvala pojavu ugrušaka. Primjer Austrije slijedile su i Danska, Litva, Estonija, Norveška, Bugarska i Irska.

Neke zemlje suspendirale su samo spornu seriju, dok su neke posve obustavile cijepljenje AstraZenecom. Od pojave problematike stvaranje krvih ugrušaka i nepovjerenja u cjepivo, oči su bile uprte u Europsku agenciju za lijekove. Sigurnosni odbor EMA-e poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do koje je došlo kod primatelja cjepiva.

EMA je objavila kako je AstraZenecino cjepivo sigurno.

Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke izjavila je da je odbor presudio da je “ovo sigurno i djelotvorno cjepivo”, te su koristi veće od mogućih rizika. Cjepivo nije povezano s povećanjem ukupnog rizika od tromboembolijskih događaja ili krvnih ugrušaka.

Još uvijek ne možemo sa sigurnošću izuzeti poveznicu između slučajeva koji su se pojavili i cjepiva. Stoga preporučujemo da se podigne svijest po pitanju ovih mogućih rizika. Privlačenjem pozornosti na ovakve slučajeve i davanje svih mogućih informacija zdravstvenim djelatnicima pomoći će pri uočavanju mogućih nuspojava. Također pokrećemo dodatne istrage kako bi razumjeli više o ovim rijetkim slučajevima”, naglasila je Cooke.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close