Vijesti

U Europi sve više izvanbračnih zajednica, Hrvati još uvijek vjeruju u brak

Način na koji ljudi žive zajedno značajno se promijenio tijekom posljednjih desetljeća. Brak je dugo bio smatran jedinim načinom na koji se mogla osnovati obitelj. To se posljednjih godina promijenilo, poglavito unutar Europske unije, pa su izvanbračne zajednice i registrirana partnerstva postali mnogo učestaliji.


Posljedično, rađa se sve više izvanbračne djece, i to mijenja strukturu i načine zajedničkog života u EU. Eurostat, europska agencija za statistiku, pozabavila se ovim pitanjem kako bi bolje razumjela procese koji se odvijaju unutar EU.

Tijekom 2011. godine 2,1 milijun parova sklopilo je brak unutar 28 zemalja Unije, što odgovora broju od 4,2 braka na 1000 stanovnika, što je opet dosta manje od stope 5,2 (na 1000 stanovnika) koja je zabilježena 2000. godine. S druge strane, 2011. godine zabilježen je gotovo milijun razvoda u EU, što odgovara brojci od dva razvoda na 1000 stanovnika, a to je povećanje u odnosu na 1,8 razvoda na tisuću stanovnika, koliko je zabilježeno 2000. godine. Iz toga se nameće zaključak da Europljani sve rjeđe stupaju u brak i sve se učestalije razvode

Pročitajte više na glas-slavonije.hr

 

Foto: pixabay

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close