Događanja

Dvorska luda, kucač, pluća – neobična zanimanja iz prošlosti

Tehnološki napredak je uništio mnoge uspješne karijere, kao što je Hvatač štakora iz viktorijanske Engleske, ili Organizator orgija iz drevnog Rima. Doduše, oba zanimanja i dalje postoje, iako nisu ni blizu popularna kao što su nekada bila. U mnoštvu neobičnih povijesnih zanimanja, izdvojili smo neke od najneobičnijih…


Žderač grijeha (osoba koja jede tuđe grijehe)

Bez obzira koliko mnogo su griješili vaši voljeni, prije samog ukopa nekada ste im mogli osigurati put u raj. Jednostavno pozovete lokalnog „žderača grijeha“ koji će za malu naknadu pojesti sve grijehe preminuloga.

Procedura je išla ovako: na grudi preminule osobe stavili bi kruh i pivo. Nakon nekog vremena, kada kruh i pivo „upiju sve grijehe“, žderač bi došao, pojeo svu hranu sa prsa preminuloga i osigurao mu put u raj.

Kucač (osoba koja kuca na vrata i prozore)

Početkom industrijske revolucije, kada nisu postojali pouzdani alarmi, netko je morao buditi spavalice svako jutro. Na svu sreću – tu je bio Kucač na vrata i prozore.

Kucači su nosili sa sobom dugačke šipke, obično napravljene od bambusa, kako bi mogli dohvatiti sva vrata i prozore. Zauzvrat, Kucaču je bilo plaćeno nekoliko penija tjedno za ovaj posao. Poput modernih (dosadnih) alarma, kucač bi uporno kucao sve dok nije bio 100% siguran da se mušterija probudila. Jedino pitanje ostaje, tko je kucao kucaču?

Dvorska luda (privatni stand-up komičar)

Svi smo čuli za dvorske lude – „budale“ kojima je dopušteno da vrijeđaju kralja, a da pri tome ne izgube glavu (to jest, sve dok mogu nasmijati kralja).

Iako se čini da je ovaj posao nestao prije nekoliko stotina godina, ne tako davno (1999. godine) jedno kraljevstvo (Tonga) je imenovalo i službenu dvorsku ludu. Zanimljivo je to što je čovjek imenovan za ovo zanimanje također bio vladin financijski savjetnik koji je bio upleten u financijski skandal. Da nekim čudom možemo ovakav običaj provesti na Balkanu, ako ništa drugo – imali bismo više dvorskih luda nego političara.

Pluća (osoba koja raspaljuje vatru)

Osoba koja je bila zaposlena u radionici alkemičara i koja je imala zadatak potpirivati vatru zvala se „Pluća“. Pošto su alkemičarske radionice bile prepune opasnih materijala, možete zamisliti kako su izgledala pluća kod „Pluća.“ Nije ni čudo da je ovo zanimanje završavalo ranom mirovinom (ili smrću).

Većina alkemičara je konstantno pokušavala napraviti zlato od olova i drugih sličnih osnovnih metala, a danas nam je dobro poznato koliko može biti opasno ako provedemo samo jedan dan udišući ovakve kemikalije. Ako mislite da je vaš šef previše zahtjevan, budite sretni što nije alkemičar.

Perač stražnjice (osoba koja… pere stražnjice)

Perač stražnjice bio je sluga (muškarac) u domaćinstvu engleskog monarha koji je, među ostalim dužnostima, imao zadatak da očisti stražnjicu monarha nakon što je ovaj izvršio veliku nuždu.

U ranim godinama vladavine Henryja VIII, titula je dodjeljivana podanicima kralja koji su često provodili vrijeme s njim. To su bili sinovi plemića ili važnih članova plemstva. Položaj je bio posebno cijenjen jer je dozvoljavao “Peraču stražnjice” neometan pristup kralju i njegovu pažnju. Unatoč tome što je bila službeni perač stražnjice kralja, osoba sa tom titulom je imala vrlo visok društveni položaj.


Tekst: pixelizam.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close