Vijesti

Dva pilota s leta Frankfurt – Zagreb od 2.svibnja pozitivna na koronavirus

CROATIA AIRLINES

Iz Croatie Airlinesa potvrdili su u nedjelju da su dva pilota s leta Frankfurt – Zagreb od 2. svibnja, pozitivna na koronavirus, dok su svi ostali članovi kabinske posade koji su bili u izravnom kontaktu s putnicima, prema rezultatima dijagnostičke obrade – negativni.


Iz hrvatske nacionalne zrakoplovne tvrtke naglašavaju da javnost žele potpuno informirati zbog različitih informacija koje su se pojavile proteklih dana u vezi s letom OU411 Frankfurt – Zagreb.

Podsjećaju da je letom Frankfurt-Zagreb, od 1. travnja do 10. svibnja, vezano za pandemiju koronavirusom, omogućen povratak u Hrvatsku više od 3500 hrvatskih građana, uz dosljedno poštivanje svih odluka i preporuka europskih, njemačkih i hrvatskih javnozdravstvenih i zrakoplovnih vlasti.

Za sve te putnike, kao potencijalne donosioce zaraze, prema odlukama javnozdravstvenih vlasti, po dolasku u Hrvatsku je bila propisana samoizolacija od 14 dana. S obzirom da su ti letovi obavljani u uvjetima globalne pandemije koronavirusa, kontinuirano su provođene procjene rizika, što je koordinirao Ured za upravljanje kriznim situacijama i izvanrednim događajima Croatia Airlinesa (CA), ističe se u priopćenju.

Procijenjeni gubitak kompanije vezano uz letove Zagreb – Frankfurt – Zagreb u navedenom razdoblju iznosio je 244.000 eura, rekao je glasnogovornik CA Davor Janušić.

“Sukladno rezultatima provedene dijagnostičke obrade Croatia Airlines može potvrditi da je dvoje pilota s leta Frankfurt – Zagreb 2. svibnja ove godine pozitivno na koronavirus, dok su svi ostali članovi kabinske posade koji su bili u izravnom kontaktu s putnicima, prema istima negativni. Prisutnost koronavirusa kod članova letačkog osoblja ne može se povezivati s putnicima koji su doputovali istim letom, a za koje je kasnijom dijagnostičkom obradom utvrđeno da su pozitivni na COVID-19”, dodaje se u priopćenju.

Naime, kažu iz CA, piloti zrakoplova sjede u kabini koja je fizički odvojena od putničkog prostora zrakoplova, i tijekom, prije ili nakon leta nisu i ne mogu biti u bliskom kontaktu s putnicima.

Nadalje, svi pozitivni putnici s navedenog leta radnici su koji su se vraćali iz Švedske, te dvoje putnika, bračni par koji je doputovao iz Španjolske. Po do sada dostupnim podacima, nitko od ostalih putnika i članova kabinske posade nije zaražen pa nije moguće pronaći zajedničku poveznicu zaraze kod pilota i putnika, te je nepotrebno kao razlog širenja zaraze navoditi raspored sjedenja i popunjenost zrakoplova, napominje glasnogovornik Janušić.

Iz Croatia Airlinesa podsjećaju da je posada zrakoplova s navedenog leta odmah po ustanovljenju prisutnosti pozitivnog putnika na letu, obaviještena o tome te je sukladno internom protokolu za postupanje u takvim situacijama, preventivno oslobođena svih letačkih dužnosti na razdoblje od 14 dana, s obavezom javljanja izabranom obiteljskom liječniku te postupanja sukladno javnozdravstvenih preporukama.

Također, sukladno procedurama i protokolu, za cjelokupnu posadu utvrđena je mjera predostrožnosti – samoizolacije. Njihovo se zdravstveno stanje svakodnevno prati, dok se i nadalje  provode sva potrebna testiranja, brinući u svakom trenutku o sigurnosti zaposlenih, kao i putnika, ističu iz CA.

Također, sukladno protokolu o postupanju u kriznoj situaciji i izvanrednom događaju, svi traženi podaci (raspored sjedenja od suspektnog putnika – red u kojem je sjedio, te dva prednja i stražnja reda) o putnicima i članovima posade na navedenom dostavljeni su 8. svibnja 2020. Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ.

Ispunjene obrasce PLF o putnicima avioprijevoznik predaje predstavnicima zračne luke dolaska, koja sukladno zahtjevu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo ima obvezu čuvanja i arhiviranja obrazaca 30 dana. Ako to nadležne vlasti traže, kao što je bio slučaj za let Frankfurt – Zagreb 2. svibnja, avioprijevoznik je obavezan dostaviti podatke o putnicima i članovima posade, kao i zračna luka dolaska koja nadležnim vlastima dostavlja PLF obrasce, dodaje se u priopćenju.

Glasnogovornik Janušić naglašava da su sve mjere zaštite koje Croatia Airlines provodi od pojave epidemije bolesti COVID-19 u potpunosti usklađene s preporukama i naputcima javnozdravstvenih tijela, a tijekom leta obavezno je korištenje zaštitne opreme i sredstava za cijelu posadu (maske, rukavice, dezinficijensi) te u slučaju potrebe i upotreba zaštitnih naočala i zaštitnih odijela.


  [fbcomments]

Izvor: Hina | Foto: pexels

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close