Turizam

Dva milijuna božićnih lampica na imanju obitelji Salaj

Najveća ‘svjetlosna’ manifestacija u Hrvatskoj ,14. Božićna bajka obitelji Salaj, sa rekordnih gotovo dva milijuna upaljenih lampica na različitim atrakcijama po imanju površine 60 tisuća metara četvornih, otvorena je u subotu poslijepodne u Grabovnici kod Čazme.


Osim gotovo 400 tisuća lampica više nego lani, ta će manifestacija do 9. siječnja iduće godine posjetiteljima ponuditi i raznovrsniju nego prije enogastro ponudu u novom ‘štaglju’, božićni tradicijski sajam obrta, izložbu likova iz bajki i crtića, vatromete, jaslice na otvorenom, osvjetljenih 1.700 stabala i druge novosti.

Na otvorenje stigli i agenti iz Britanije

Prvi put se u sklopu te manifestacije predstavlja i cjelokupna turistička ponuda Bjelovarsko-bilogorske županije u organizaciji Turističke zajednice (TZ) Bjelovarsko-bilogorske županije i turističkog Klastera Središnje Hrvatske.
Uoči otvorenja na imanju Salaj okupili su se i brojni mediji te turistički agenti iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i desetak agenata s tržišta Velike Britanije, koji su Bajku već uvrstili u svoju ponudu, kao i agencije iz Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i BiH, odakle dolazi najviše stranih individualnih posjetitelja i organiziranih grupa.

Troškovi oko milijun kuna, iduće godine i kućice za smještaj

Kako se svake godine povećava broj lampica i raznolikost osvjetljenih atrakcija, tako se povećava i broj posjetitelja, ali i troškovi koji se ove godine ‘penju’ na oko milijun kuna. Prihodima od ulaznica, suvenirnice, enogastro ponude te uz potpore od institucija i sponzora uspijevaju pokriti troškove, kazala je za Hinu upraviteljica zadruge Božićna bajka Ana Bertić.

Tu djelatnost obitelj Salaj, naime, obavlja kroz tu registriranu zadrugu koja ima deset članova, dva stalno te pet-šest sezonski zaposlenih radnika.
“Ove godine očekujemo više od 100 autobusa s organiziranim grupama, kao i porast broja posjetitelja za bar 10 posto u odnosu na lanjskih 70 tisuća”, kaže Bertić dodajući da bez suradnje s partnerima i sponzorima ne bi sve bilo kako izgleda.

„Filozofija obitelji Salaj je da se sve što zarade od Bajke odmah dalje ulože u proizvod i imanje pa se tako iduće godine spremamo graditi smještajne jedinice, za početak dvije-tri male kućice za četiri do pet osoba jer za tim postoji veliko zanimanje, a to će nam dodatno omogućiti i cjelogodišnje poslovanje”, najavila je Bertić.

640px-Bozicna_Prica_Obitelji_Salaj2

Na promociji Božićne bajke ove je godine prilično radila i županijska TZ čija je direktorica Jasna Fila naglasila da su to, s ukupnom ponudom županije, promovirali na desecima prezentacija u inozemstvu i po Hrvatskoj. Ove godine prvi puta će im doći i novinari i agenti iz Češke, koji su samo dio, kako kaže, turističke i medijske ‘navale’ na županiju u kojoj jača destinacijski menadžment.

“Svi subjekti u županiji sada rade zajedno, u turizmu imamo i vidimo veliki potencijal, a sinergija javnog i privatnog vidi se i u rekordnim turističkim rezultatima”, kaže Fila.

Više čitajte na TELEGRAM-u. 


 

Tekst: telegram.hr

Foto: Wikimedia Commons 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close