VijestiScenaTurizam

Dugoiščekivano svečano otvorenje Muzeja Apoksiomena održat će se u subotu

Dugoiščekivano svečano otvorenje Muzeja Apoksiomena održat će se u subotu, 30. travnja u 20 sati na Rivi lošinjskih kapetana u Malome Lošinju


Antički brončani kip atleta, visok 192 centimetara, pronađen 1997. godine, a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja još 27. travnja 1999. godine, jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Tijekom restauracije, istraživanjem materijala i stila izrade kip je datiran u 2.-1. st. pr. Kr. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najsačuvaniji.

Tri godine prije izranjanja slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amaterski fotograf iz Belgije Rene Wauters na dubini od 45 metara. U istraživanju lokaliteta i vađenju kipa sudjelovali su znanstvenici iz pet zemalja, a preduvjet restauratorskih radova bila je desalinizacija koja se vršila do listopada 2000., nakon čega su krenuli konzervatorsko-restauratorski radovi, koji su trajali šest godina.

Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu, gdje je kip pomno restauriran i istraživan, o Apoksiomenu su neposredno skrbili posljednjih sedamnaest godina. Muzej Apoksiomena realiziran je sredstvima i zalaganjima Ministarstva kulture RH i Grada Maloga Lošinja, uz stručno-znanstvenu potporu Hrvatskoga restauratorskog zavoda.

Muzej Apoksiomena svečano će otvoriti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a prigodnim govorom okupljene će na otvorenju pozdraviti gradonačelnik Maloga Lošinja Gari Cappelli i ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović.

U programu otvorenja najavljen je i audiovizualni spektakl na moru.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: tportal.hr | Foto: dizajn.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close