Vijesti

Dubrovačko slavlje sporta i humanosti s gostima sa svih strana svijeta

“Sjajni ljudi, odlična atmofera, prekrasan grad”, ukratko bi mogli glasiti zajednički dojmovi sudionika ovogodišnjeg, petog po redu izdanja Du Motion – Runners’ Days Dubrovnik. Uz sve utrke unaprijed rasprodane, sudionike iz pedesetak zemalja svijeta i visoko postavljene organizacijske standarde, u startu je bilo jasno kako će manifestacija proteći u pravom slavljeničkom ozračju, kako i priliči prvoj petogodišnjici.


Preko 800 volontera bilo je raspoređeno duž staze te brinulo za siguran i ugodan doživljaj svih trkača, sve kako bi iz grada podno Srđa ponijeli najljepše uspomene, a mnogima je svakako pomoglo i u ostvarivanju čim boljih rezultata. Peto izdanje Dubrovačkog polumaratona najbrže su u muškoj kategoriji istrčali Kristijan Stošić – SRB (1:14:02), Bugarin Yordan Petrov (1:15:15) i Britanac Matt Edmonds (1:18:02), dok su kod žena slavile Amela Trožić – BiH (1:31:19), Švicarka Hannah Grant (1:32:34) i Njemica Martina Schimanski (1:33:24).

Nevjerojatna staza i krajolik, to je ono po čemu ću pamtiti ovu utrku”, istaknuo je Prasanth Sakhamuri iz Indije. Sličnih je impresija bio i Britanac David Bell, kojeg je u trčanju bodrila obitelj. “Kakav sjajan način za uživanje u Dubrovniku, ovo je definitivno vrhunac našeg odmora!” Dok su jedni došli s obiteljima, drugi su ovdje počeli ispisivati nova životna poglavlja: pale su zaruke jednog mađarskog para, dok je jedan britanski upravo s polumaratonom zaključio svoj medeni mjesec. “Trčanje nas je spojilo, s trčanjem nastavljamo zajedno dalje. Briljantno organizirana utrka, fenomenalni volonteri!”

“U Hrvatskoj, nakon što istrčite polumaraton, slavite na partyju u klubu! Hvala za ovo nevjerojatno iskustvo!”, oduševljena je bila Amerikanka Kirby Matthess, dok je njena sunarodnjakinja Meghan Walsh u Dubrovniku pronašla svoju novu omiljenu stazu. “Ovo je najpozitivniji i najvelikodušniji, odlično organiziran događaj. Ostala sam bez riječi i ispunjena emocijama!

Pregršt emocija ponudila je i 5K utrka humanitarnog karaktera, prihod od koje je namijenjen neurorehabilitaciji volontera Du Motiona Ante Kolunđije, prošle godine teško nastradalom u prometnoj nesreći. Među više od tisuću prijavljenih sudionika bio je i sam Ante, koji je na cilju pokazao rezultate višemjesečnog truda na propisanim tretmanima, napravivši nekoliko koraka uz podršku brojnih prijatelja i sugrađana. Ponovo se iskazalo i veliko srce Dubrovnika: u akciji koja je uključivala prodaju trkačkih i navijačkih 5K paketa prikupljeno je 99 060 kuna!

Rezultatski, pobjednik utrke u muškoj kategoriji bio je član AK Dubrovnik Ivan Bulić (18:07), iza kojeg su na cilj došli Miloš Mikić (18:23) iz Makedonije i Mikloš Bruner (19:13) iz Srbije. Među ženama, prva je na cilj dotrčala članica RK Jerkovac Lukrecija Krstičević (22:43), te nakon nje Marta Luize Petersone (23:36) iz Latvije i Splićanka Marija Franetović-Cvitić (25:59).

U subotu se trčala atraktivna Utrka zidinama, pri čemu su trkači, unatoč skliskom drevnom kamenu i preko 1000 stuba, uživali u impozantnom pogledu na Stari Grad i okolicu. Najbrži u muškoj kategoriji bili su Luka Đurović (11:00.36), koji je tako ujedno obranio prošlogodišnju titulu, Luka Rajčević (11:03.97) i Zdravko Mišović – SRB (11:39.07). Među ženama su slavile domaće trkačice Andrea Klečak (14:52.05) i Jana Vinković (16:07.07) te kao trećeplasirana Britanka Cath Worthington (16:13.75). Isti dan održana je i Dječja utrka koja je okupila preko 500 djece iz dubrovačkih vrtića i nižih razreda osnovnih škola, te kao i svaki put do sada pretvorila Stradun u pravu erupciju radosti i smijeha.

Čitav grad bio je proteklog vikenda “u pokretu” i zajedničkim snagama slavio zdrav sportski duh i humanost, iskazavši se kao odličan domaćin gostima iz svih krajeva svijeta. Dio njih nastavio se odmarati u gradu i uživati u njegovim ljepotama, a mnogi su već najavili siguran povratak u godinama pred nama. Za 2020. već je poznat datum novog izdanja manifestacije: 25. i 26. travnja!

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close