Vijesti

Državna tajnica za demografiju i mlade: ‘Uvodimo univerzalni dječji doplatak‘

ZA SVU DJECU U RH

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić potvrdila je u srijedu u Hrvatskom saboru kako je uvođenje univerzalnog dječjeg doplatka, onoga koje bi imalo svako dijete, „sigurno sljedeći korak“.


Ovo je samo jedan korak, cilj nam je unaprjeđivanje sustava, to je sigurno slijedeći korak, odgovorila je Josić HDZ-ovu Tomislavu Okroši koji je pitao planira li se u budućnosti doplatkom obuhvatiti svu djecu?

Državna tajnica je to rekla u raspravi o izmjenama Zakona o doplatku za djecu kojim bi se u idućoj godini, u odnosu na prošlu, udvostručio broj korisnika tog doplatka i broj obuhvaćene djece i bio bi 271.000 korisnika, odnosno 511.000 djece.

Izostale su dugoročno održive demografske mjere, kaže Davorko Vidović (SD) i dodaje da se ni nakon povećanja broja korisnika i obuhvaćene djece, nećemo približiti brojci iz 2001., kada je dječji doplatak primalo 630 tisuća djece.

To se ne može dogoditi i jer djece, naprosto, više nema, kazao je.

Sabina Glasovac (SDP) podsjeća da je smisao dječjeg doplatka potpora uzdržavanju i odgoju djece, no da u velikom broju slučajeva on služi za podmirene osnovnih životnih troškova.

Treba razmišljati da dječji doplatak prestane biti socijalna kategorija, da postane pravo djeteta, kazala je, ističući kako nije logično da je pronatalitetni dodatak samo za 3. i 4. dijete, ne i za svako slijedeće.

Predviđeni iznosi dječjeg doplatka ne zadovoljavaju Karolinu Vidović Krišto (OiP). Obitelj s troje djece, koja zarađuje 880 eura, dobit će 165 eura doplatka, 55 po djetetu, u Poljskoj svako dijete ima pravo na 115 eura, u Njemačkoj do 250 eura do 18. godine, kazala je.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: jutarnji.hr | Foto: pixabay.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close