VijestiZdravlje

Dolazi revolucija bez mesa!

Još prije koju godinu znanstvenici su uspješno sintetizirali goveđe meso i od njega napravili burger vrijedan preko 300 tisuća dolara. Cijena mu je otad drastično pala, no i danas je sve skupa cjenovno i mogućnostima daleko od ruku konzumenata. Međutim, put prema sintetiziranom mesu sve je jasniji kako vrijeme odmiče


Rad na sintetiziranom mesu je mukotrpan i kudikamo teži nego što to sugeriraju bombastični tekstovi u medijima diljem svijeta. Ukus, tekstura, miris, mogućnosti pripreme i na kraju zdravstvena ispravnost stvari su na koje valja računati u proizvodnji umjetnog mesa. Farmeri za sada ne moraju brinuti – projekcije govore kako će se prve varijante mljevenog sintetiziranog mesa na tržištu pojaviti u sljedećih pet do deset godina i koštati mnogo više od komada mesa iz mesnica.

Već sada je jasno i kako će se reklamirati uglavnom ljudima koji ne žele postati vegani, ali istovremeno žele smanjiti uzgoj životinja za prehrambene potrebe i utjecati na okoliš u pozitivnom smislu. Znanstvenici se nadaju kako će mesna industrija s vremenom potpuno prihvatiti mogućnost proizvodnje mesa na ovaj način – bez životinja. Proizvodnja mišićnog tkiva u jednom trenutku bi trebala postati jeftinija i učinkovitija nego uzgoj životinja za tu potrebu.

Više na tportal.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close