Poljoprivreda

Dokle ovo ide? U neretvanskim mandarinama po treći put pronađen opasni pesticid. Završile su u BiH

POSEBNO OPASAN ZA DJECU

Uzorak je uzet još prošlog tjedna, a nakon nalaza, Hrvatska je odmah o svemu izvijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU.pi


I ponovno problemi za proizvođače neretvanskih mandarina, po treći put. Opet je u njima otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos.

Kako javljaju iz europske agencije za sigurnost hrane, štetna kemikalija otkrivena je u mandarinama koje su završile u Bosni i Hercegovini.Količinu klorpirifosa od 0,031 mg/kg hrvatski su inspektori otkrili “službenom kontrolom na tržištu”. To znači da su uzorke mandarina uzeli izravno od neretvanskog proizvođača, piše Danica.

Uzorak je uzet još prošlog tjedna, a nakon nalaza, Hrvatska je odmah o svemu izvijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU.

Podsjetimo, ovo nije prvi puta. Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven klorpirifos u mandarinama koje su se prodavale u našoj zemlji i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima klorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju.

Klorpirifos je na području EU, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

 

Foto: pixabay.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close